Йобані Тиранчики (Pinches Tiranitos, Petty Tyrants)

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Дрібні тирани… Вони навколо… Вони в нашому житті як невід’ємна частина реальності…

У книзі «Вогонь зсередини» Карлос Кастанеда вперше вводить термін Pinches Tiranitos, до якого ми звикли в перекладі – переважно російськомовному і російсько-україномовному – як до Дрібних Тиранів.

Як добре, що я знаю ще декілька мов. І переклад першої частини Кастанєди показав (Карлос Кастанєда. Повчання пана Івана: якійський шлях знання), що купа термінів і понять, які ми знали раніше, мають деколи абсолютно інше значення.

Pinches Tiranitos англійською звучить як Petty TyrantsДрібні, Неважливі, Незначні Тирани (не путати з Тиранозавриком).

АЛЕ

Pinches з мексиканського сленгу – довбані (блятські, грані, йобані).

Tiranitos – Тиранчики – зменшувально-ласкаве від Tiranos – тирани.

ТОМУ

Pinches Tiranitos – Довбані Тиранчики (© Олександр Корицький)

Повертаючись до самого терміну.

Карлос Кастанєда визначав Довбаних Тиранчиків – як «мучителів», людей, які або контролюють життя і смерть воїна, або просто дратують їх до смерті. Пан Іван Матус (Дон Хуан Матус), вчитель Кастанеди, повчав, що Довбані Тирани є цінним знаряддям для воїнів, оскільки вони можуть допомогти загартувати дух і викорінити власну значущість.

Пан Іван розділяв Довбаних Тиранчиків на два підкласи:

  • Довбані Тиранчики вульгаріс (тиранчики довбані звичайні – pinches tiranitos) – переслідують і заподіюють страждання, але насправді не спричиняють чиєїсь смерті.
  • Довбані Тиранчики щипкові або Дрібні Довбані Тиранчики (Repinches Tiranitos або Pinches Tiranitos Chiquititos) – лише дратують і докучають без кінця.

Пан Іван (Дон Хуан) вважав, що Довбані Тиранчики – найефективніші для навчання воїнів відстороненості або неототожненості. Він казав, що якби воїн міг залишатися спокійним і бездоганним перед обличчям Довбаного Тиранчика, він міг би впоратися з усім.

Довбані Тиранчики можуть бути членами родини, друзями, колегами, коханими або навіть незнайомцями. Дрібні тирани можуть мати великий вплив на наше життя, викликаючи стрес, тривогу та депресію. Вони намагаються змусити нас почуватися винними, поганими або недостатньо хорошими. Усі ці ґостінгі, ґезлайтинги, знецінювання, приниження, ігноруваня, переслідування, касперінги, орбітінги – це наші улюблені Довбані Тиранчики. Вони можуть використовувати слова, дії або навіть просто вираз обличчя, щоб домогтися свого.

Ось кілька порад щодо поводження з дрібними тиранами:

  • Не сприймай це особисто. Пам’ятаєте Хресного Батька (книга Маріо П’юзо і фільм, у виконанні Марлона Брандо)? “Це лише бізнес, нічого особистого”. Він знав цю концепцію. Довбані Тиранчики часто намагаються спровокувати нас, рознервувати, вивести з себе. Забудь, що це особисте. Довбані Тиранчики просто хочуть твоєї енергії.
  • Розототожнись, відсторонись, відокрем їхню поведінку, подивись на Довбаного Тиранчика, як на мошку – вони просто відволікають. Не дозволяй їм дістатися до тебе чи дістати тебе.
  • Будь бездоганним. Бездоганний воїн ігнорує хибні випади, легко справляється з примітивними випадами, особливо зверненими особисто. Він веде війну на виживання, де Довбані Тиранчики – необхідні сходинки на Шляху до Орла.

АЛЕ

Зверни увагу і на себе. А ти часом не Довбаний Тиранчик вульгаріс?

Сподіваюсь, що серед читачів таких нема))))

А якщо раптом впізнаєш себе – перестань бути Довбаним Тиранчиком, почни бути Воїном.

Спокою і впевненості вам. Будьте бездоганними Воїнами.

Leave a Reply

Back to top