Кіпр не Одеса

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Середа, перший день нового місяця, якраз хороший час розповідати про щось типу Кіпру.

Вот ви добиралися зі Львова в Одесу плацкартою чи купейним? Я їду в четвер ввечері, і мені дорога коштує туди і назад 1000 грн, +24 години мого життя… А були в Одесі на пляжах вздовж Фонтанської дороги? Бачили ціни на Дерибасівській? Може ще й звертали увагу на обслуговування? А може ще й погоду очікували чи хотіли покупатися в морі?

Вот на Кіпрі все так же, але:

👍 5.5 год життя (~2 год 45 хв в одну сторону зі Львова)
👍 Від 1400 до 2200 грн літаком
👌При 22-24 градусах повітря львів’янам здається, що десь +34
👉 Можна купатися в морі, температура води 22-24 градуси
🙏 Чистота навколо така, що я не впевнений, що бачив таку в Одесі чи в Криму
👨‍🚀 Ціни такі, як в Італії чи навіть у Львові: кава  за 25 грн, капучінка або латешечка – 50-60 грн
🥣🥗🍲🥘 Вартість їди коливається, але салатик + друге – піца, бургер, мусака, шефталія, сувлака – обійдеться від 150 до 400 грн, залежно, як ви собі дозволяєте
🌴🌿☘️🌲🍃 Природа неймовірна, особливо на півночі і заході, схід зате більше пляжний і аля-Коблево

А тепер трішки про Кіпр.
Дорога – лівостороння, тому брали машину, звичайно ж, автомат. Вартість на 4 доби – ~50 євро, але якщо брати мікрік, типу Яріс, Піко, чи чогось такого, можна ще й дешевше взяти, до 40 євро. І я думав, що буде складно, але просто береш всі свої звички, дзеркалиш, і просто їздиш. Для мене насправді набагато складніше було перейти з ручної коробки на автомат, ніж з правої на ліву. Постійно хочеться припнятися з лівої сторони, і рука тягнеться в сторону пасажира, і деколи, при швидшому гальмуванні права рука б’ється справа об скло або дверку. Все інше – абсолютно прийнятне, навіть ні разу (ну добре, один чи два рази було) переплутав перемикач поворотів з склоочисниками (дворніками).
‼️‼️‼️ Хочу звернути увагу усіх подорожніх українців щодо оренди. Прокат автомобілів вимагають від вас СУКА КРЕДИТНУ КАРТКУ при оплаті. Ви думаєте, що то без проблем, бо у вас є кредитка/універсальна від Привату, чи Монобанк з кредитною сумою. ХЄР НА НИХ. Почитайте УВАЖНО! На ваших “💳 кредитках” пише СУКА ДЕБІТ. Це вам обійдеться додатково в повний пакет страхування, бо готівкою заставу не беруть, а страхування повне коштує х1.5 рази. Тому оренда насправді вийшла 50 євро + 65 євро повної страховки, що включає “Дорожню допомогу” – типу, якщо у вас спустить коло, то вони зобов’язуються приїхати і поміняти. Ще ніколи тим не користався, але якщо ви невпевнений водій, то звичайно ж беріть. Ну, або не хочете, щоб вам блокували 500 євро 💶 коштів на рахунку (💳 кредитки, якщо ви думаєте, що таке поняття є в Україні).
Окремо щодо правил руху – на усіх автобанах обмеження 💯 км/год, рекомендована 65 км/год. Але я за 800 км, наїжджених по Кіпру так і не побачив жодної камери, і не побачив, щоб кіпрці десь гальмували перед знаками “Камери швидкості” чи взагалі їхали по правилам, хіба трішки в містах. Не переймайтеся, що ви невпевнений водій – на Кіпрі всі орендовані машини мають червоні номери, що вигідно відрізняє це стадо від місцевих. І навіть самі туристи намагаються не тулитися до червоних номерів попереду чи деінде.

Трішки про природу. На Кіпрі є декілька Голубих лагун. Точніше, вони майже всі голубі, але офіційно цю назву мають дві лагуни (з тих, на яких побував) – на північному заході і південному сході.

А ще Кіпр – суцільні історичні і міфічні місця: купальні Афродіти (такоє), стежка Афродіти (рекомендую пройтися, туди і назад – від 11 км, і більше, якщо підете повною стежкою), стежка Адоніса (там же, но про траверсу), купальні Діоніса (не були), могила П’яти Королів, і ще багато всяких, камінь Афродіти (місце народження Афродіти) – кілометрів 150 від її купалень і стежки, міст Кохання (їх бачив 2 штуки), міст Грішників, і всяке таке, додатково декілька святих місць, я побував лише в Ларнаці в церкві Святого Лазаря, де є його мощі і його гробниця – так пише на дверях сусідніх кіосків-організаторів. Чому мощі окремо від гробниці – не знаю.

Завтра буде про архітектуру, Троодос, графіті, рибу, Пафос, Протарас, Паралімні, Айя Напу, Північний Кіпр і алкоголь.

Leave a Reply

Back to top