Султанахмет Джамі – Голуба Мечеть

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Коли прокидаєшся зранку від молитви і заклику муедзіна, то хочеться відвідати ту мечеть, яка не дає тобі спати. Сьогодні трішки про Голубу Мечеть, або Султанахмет Джамі (чи Чамі, не знаю як вірно, поки ще вчу турецьку на базовому рівні, але в оригіналі пишеться Camii).

Про Голубу Мечеть всі розказують, всі її відвідують, всі нею захоплюються.

Я не такий.

Якщо ви ніколи не були в мечеті, то пам’ятайте, що вам прийдеться роззуватися на вході, ховати дуже відкриті частини тіла, лишати взуття в спеціальній шафці перед входом, або, якщо повезе – всередині в шафках. Хоча можна і носитися з тим взуттям.

Всередині мечеті все вкладено килимами, тому не переймайтеся.

А в самій Голубій Мечеті купа охорони і обслуговуючого персоналу, тому [думаю] що можна і залишати назовні.

Султанахмет Джамі (Sultanahmet Camii (Sultan Ahmed Mosque – Blue Mosque) Istanbul, Turkey) – красива здалеку, зверху, збоку, вона монументальна.

І в ній всередині є якісь елементи, які виглядають красиво чи потужно. Але це лише елементи.

Можливо, я не розумію її історичного чи архітектурного чи ще якогось впливу, але всередині – мені зайняло хвилин 10 від сили, і то ще з чергою на щось пофоткати.

Можливо, Султанахмет має ще й релігійне чи духовне якесь значення, але цього не відчувається…

Як завжди фоточки – в долученні.

Не все те, про що говорять, підходить і вам. Будьте перебірливі. Практикуйте

Leave a Reply

Back to top