Сплав “Парубоцький сухостій”

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Почну із запитання: а ти коли-небудь сплавлявся будь-якою річкою хоча б якось?

Мій перший досвід був у травні 2014 року катамаранами на Стрию і Опорі. Що сказати про той сплав? Трохи плили Стриєм, трохи йшли Опором, трохи тягнули катамарани Опором, трохи перевернулися з усіма пожитками (гроші, документи, телефони) за 200 м від бази. Але якби не перевернулися – то взагалі б не запам’яталося.

Але історія про інше. Історія про сплав під назвою “Парубоцький сухостій” у серпні 2018 року. Свіженька історія про сплав Дністром.

Скажу чесно – я покладав великі надії на астрофотографію під час цього сплаву – хотів познімати зоряне небо, Чумацький Шлях і всяке таке погано видиме. Але, як завжди то буває, повний місяць світив прямо в писок, тому таке фото так і не зробив, зате зафіксував сам місяць.

Але.

Історія знову ж про інше.

Історія про те, що Дністром повинен сплавитися кожен щирий і шануючий себе українець. Трішки про це.

Незважаючи на те, що ми сплавлялися великим 9-місним човном, з велииииииким запасом віскаря і вина, палатками, підготовленими продуктами на уху, бограч, шашлики і всяке таке, перше, про що я заздрив усім заплічниковим мандрівникам – повному спорядженню на такі випадки, яке є (я так фантазую) під рукою: кухлик, який можна на багаття, тарілка, ложка-вилка-ніж, спальник, карімат/каремат (тут питання до всіх філологів – ніде не можу найти цього слова), і всяке таке, яке в заплічнику.

Я забув все, крім мого вірного Sony a6300 з об’єктивом 24-105мм. Все решта – як бідося, користувався загальним. Зате я пив, і пив віскі і вино, і прямо на борту, і прямо з горла, і то було добре, як кажеться в Біблії.

Компанія, яка нас послала вниз за рікою – Білий Бізон, село Лука Івано-Франківської області, подивилася на запас алкоголю біля човна, на нас, і сказали: ми вас заберемо за два дні в неділю по обіді в Устечко.

Вони нас недооцінили і недооцінили роль пального. Ми виплили з Луки в п’ятницю в обід, а до Устечка ми доплили (з ночівлею, звісно ж) в суботу під обід. З чого самі були здивовані. Але до неділі до обіду ми вже були в Заліщиках, хоча могли б і далі проплисти – і так подолали 75 км водою за +-16 годин сплаву, про що Бізон питався “Де-де-де ви? Га? Як ви туди добралися?”

А тепер – чому кожен повинен сплавитися Дністром. Не те, щоб було що фотографувати… Щось було, щось лише моментально, але загалом складно було щось виділити в якісні окремі фото. Зате вся мандрівка – це неймовірне наповнення.

Все зелене, постійна зміна течії, купа людей, які сплавляються катамаранами, човнами, понтонами (!) з мангалом, мотором і лавочками… Всі кричать “Слава Україні! Героям Слава! Смерть Ворогам! Слава Нації!”… Нема що фотографувати… Лише насолоджуватися повітрям, течією, зеленню, червінню, сонцем, купанням прямо з човна, купанням біля берега (хоча течія не така вже й слабка – пливеш проти течії на місці), вечірнім і раннім харчуванням з казанка, чаєм з свіжозбираних трав, дружніми помахами весел впродовж усього маршруту, легкою відсутністю мобільної мережі, підколами і сарказмом всіх три сутки сплаву (клуб анонімних сарказмоголіків у його найсильнішому складі) – це все створює незабутні враження повернення до природи, насолоди відірваністю від цивілізацї (хоча берега часто всипані всяким і всякими цивілізаціями)…

Чорні лелеки… (шукайте на фото білих, але було багато і чорних) і всякої іншої живності…

Це досвід, який неможливо розділити на складові – це просто потрібно пережити, щоб сказати “Я – українець”.

Насолоди і відпочинку вам в стрічку. Мандруйте і оновлюйтеся.

Leave a Reply

Back to top