Восьмий Старший Аркан Таро – Правосуддя

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Минулого тижня в Українському Клубі Таро ми розібрали Восьмий Старший Аркан Таро – Правосуддя. І багато цікавого сплило під час підготовки і обговорення.

❓Багато розмов, дискусій і сварок ведеться щодо того, чи має бути Сила під номером 8 чи Правосуддя.

Історична зміна і заміна Правосуддя з позиції номер 8 на позицію номер 11 сталася на початку 20 століття через те, що Герметичний Орден Золотого Сходу (а Артур Вейт і Памела Сміт були частиною цього ордену) переосмислював Старші Аркани Таро в контексті астрології, і вирішив, що Правосуддя, маючи відповідником астрологічний знак Терези не може йти перед Силою (Одинадцятим Старшим Арканом), астрологічним знаком якого є Лев. Тому для них очевидним було переставити цих дві карти місцями.

Це сталося у 1909-1910 роках, коли компанія Райдер опублікувала найвідомішу колоду Райдер-Вейта-Сміт, чи Вейт-Сміт, чи Таро Райдер.

До речі, некоректно відмінювати так, як ми звикли цю назву.

Таро Артура Вейта та Памели Сміт = Таро Вейта-Сміт.

Таро компанії Райдер та Артура Вейта = Таро Райдер-Вейта.

Райдер та Сміт не мають відмінятися.

❓ Назва карти теж викликає багато дискусій, особливо у перекладі на українську, маючи два табори: Правосуддя та Справедливість.

Англійською назва карти звучить як Justice, що українською завжди перекладається як Правосуддя, а не Справедливість.

Так, відтінок Справедливості мав би бути в Правосудді, але латинською та іншими мовами карта теж буде Юстицією, що не є Справедливістю.

❓ Ми звикли, що Правосуддям виступає богиня Феміда з закритими очами та схиленою в одну сторону шалькою Терезів.

На всіх старіших за Вейта-Сміт колодах Правосуддя має відкриті очі та рівні шальки Терезів. Тільки пізніше почали викривляти це поняття в закриті очі та неврівноважені терези.

❓ Існують різні думки щодо того, чи має меч у Правосуддя бути спрямований вверх – агресивно, по чоловічому, нападаючи чи караючи, чи вниз – пасивно, по жіночому, захищаючи.

‼️ У ще старіших колодах на карті Правосуддя зображали Верховних Богів – Кроноса, Сатурна, які є Божественними Вершителями Правосуддя, а не суддями місцевого штибу.

‼️ Нумерологічно Орден Золотого Сходу пояснює, що Правосуддя, будучи на Одинадцятому місці, врівноважує Терезами усі Старші Аркани.

Нумерологічно Правосуддя, будучи на Восьмому місці, складається з двох Четвірок, які вважаються найстабільнішими цифрами, а дві Четвірки разом творять Куб, який взагалі суперстабільний і надійний, яким і мало б бути Правосуддя – виваженим, надійним, непорушним.

Підсумовуючи:

  • ♎️ Аркан Правосуддя має бути на Восьмій позиції
  • ♎️ Назва українською має бути Правосуддя
  • ♎️ Краще, щоб ваше Правосуддя мало відкриті очі, виважені шальки Терезів, і судило по Справедливості, а не як ваги в совєцькому союзі.

А як працюєте ви? Як вам резонує? Які колоди користуєте?

Leave a Reply

Back to top