Індія, перша з Азії (частина 3). Готівка, обмін, зняття

У зв’язку з обвалом гривні на вихідних і рекомендацій МінФіну тримати все в готівці – продовження про Індію і мої враження від Індії.

Трохи про готівку, обмін, зняття

В 2010 році курс був 1 грн до 6 рупій, зараз 1 гривня до 3 рупій, долар був по 45 рупій і по 8 грн.

Курс в аеропорту відрізнявся десь на 3-4 рупії (50-60 копійок) від оптимального, навіть якщо врахувати відсоток, який знімають за обмін. Знімають усюди. Переважно просять 4%, як за обмін, так і за зняття з карточки, якщо це не банк і не банкомат (таке можливо!). Але тут нагадаю постулат №3. (Навіть якщо ви бачите сталу фіксовану (fixed) ціну – торгуйтеся. Навіть за пару рупій.) Вторговувалися до 2%, навіть одного разу до 1,75%, але то рідкість.

Обмінювати можна усюди. Як в арабів. Тільки ще більше всюди. Курс дають кращий, ніж в обмінних пунктах і в банку. Але тільки на купюри більше 10 ін. од. Якщо купюри менші – курс різко падає. Наприклад, коли ми міняли 10-20-50-100 USD, то курс міг бути 44 або 45 рупій за долар. Як тільки показували 5 ін. од. – курс падав до 40 рупій за штуку. Купюри номіналом 1 або 2 взагалі по 35. Зверніть на це увагу.

З банкоматами проявився постулат №2. (В Індії все Authentic (автентичне), і найти логіку/відповідність/пояснення якимсь фактам – тільки з дзенським розумом.)

Ви звикли знімати гроші в Україні і Європі? Так в Індії не получалося. Я особисто зміг тільки за третім разом зняти гроші в банкоматі з карточки. І за третім разом – це не з одного банкомату.

Процес виглядає наступним чином. Запихаєте карточку в дірку (слот) для карточок до кінця, тримаєте 2-3 секунди, потім витягуєте. Потім вводите пароль (пін-код) і здійснюєте операції.

Щодо валюти карточки: карточку можна користувати гривневу. Як для оплати квитків через інтернет, так і для зняття готівки, так і для проплати за якісь послуги. Тоді я просто дзвонив в службу підтримки і попереджував, що збираюся оплачувати через інтернет або використовувати карточку для магазинних/таких інших проплат. Пам’ятайте: уточніть також країну пересадки (в нашому випадку такий момент стався, бо в Шарджі, ОАЕ, не всі карточки дозволили оплачувати).

Щодо зняття готівки в місцях, для цього не призначених. Ви даєте карточку індусу, він з неї робить проплату собі кудись, видає вам готівку за мінусом свого відсотку за видання тієї ж готівки. Наприклад, хочете зняти з карточки 1000 рупій. Він вам знімає, з карточки знімається відсоток за обнал, за конвертацію, і той же індус знімає своїх (наприклад) 4%. Загалом ви на руки отримуєте ~960 рупій.

 

Кажуть, що готівку тримати круто. І кажуть, що на картці тримати круто гроші.

Скажу так: гроші тримати взагалі круто. Але не зажимати їх.

Живіть на повну. Користуйтеся всіма благами, відпочивайте. Хай ваша енергія буде вашим капіталом.

Leave a Reply

Back to top