Фільми про шахи

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Попередній пост про “Гамбіт королеви” викликав певний резонанс на ФБ та в телеграм-каналі, ось вам перелік прекрасних фільмів про шахи або пов’язаних з шахами.

Пожертвувати пішаком (2014, Ігри чемпіонів, Pawn Sacrifice)

Провальний по касовим зборам, але прекрасний в психологічному плані, з Тобі Маґвайром в головній ролі, і з прекрасними ісландськими пейзажами.

Ходив на цей фільм в кінотеатр і мені дуже сподобалось.

Рейтинг Rotten tomatoes поза 70%

У пошуках Боббі Фішера (1993, Searching for Bobby Fischer)

Прекрасний фільм про дитячі шахи, про те, як важко дитині вийти на світовий рівень. Фільм, головний герой якого – Брюс Пандольфіні – та сама реальна особа, той чоловік, який консультував “Гамбіт королеви”. Тут історія про нього.

Джо Мантеня, Лоренс Фішберн, Бен Кінґслі – прекрасний акторський склад.

Рейтинг Rotten tomatoes – 100% (надзвичайна рідкість).

Шахістка (2009, Queen To Play, Joueuse)

Прекрасний французько-німецький фільм, який порівнює шахи з еротикою, почуттями, фліртом.

Кевін Клайн, Сандрін Боннер – прекрасна пара, яка додає чуттєвості шахам. І фільм – теж про те, як жінка віддається шахам. Але на позитиві в порівнянні з “Гамбітом королеви”.

Хід конем (1992, Knight Moves)

Один з моїх улюблених фільмів про шахові концепції, з Крістофером Ламбертом в головній ролі, де події розвиваються за межами шахової дошки.

Дуже дивний випадок, коли пряме значення назви переклали як “Хід королевою”. І хоча у 2020-2021 році рецензії на цей фільм не дуже позитивні, але в 90-х роках цей фільм для мене був дуже значущим. Простий трілер, Крістофер Ламберт, 1990-і роки про 1970-і роки.

Маґнус (2012, Magnus)

Документалка про Маґнуса Карлсена (Magnus Carlsen), норвезького шахіста, який став гросмейстером в 13 років, сьогодні є Чемпіоном світу з Шахів, Чемпіоном світу з швидких шахів, Чемпіоном світу з бліц-шахів.

Маґнус зараз має найвищий за всю історію шахів рейтинг, майже найдовший рекорд по перебуванню на 1 місці рейтингу, рекорд по найбільшій кількості перемог підряд.

Сам не бачив, але хочу.

Гра Джері (2012, Geri’s Game) від Піксара

Останній за порядком, але, на мою думку, найкращий короткий анімаційний фільм про шахи. Милий, складний, емоційний. Піксар постарався. Безкоштовно дивіться на ютубі:

Настрою, натхнення, розуму і свідомості вам на вихідні. Життя – це все-таки магія)))))

Leave a Reply

Back to top