В дорозі країною #37 Молдовою і додатково Придністров’ям. Короткий звіт #4

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Короткий звіт #3

Придністров’я (Придністровська Молдавська Республіка)

Прикордонні пости з’явилися внізапно. Спочатку – миротворчий пост. Потім – шлябан Придністров’я. Я – за звичкою Шенгену – дав паспорти в будку, мені віддали їх і сказали припаркуватися справа на майданчику. З’явився мандраж)))) Перед тим, як стати на майданчик, нас ще додатково перевірили митники? прикордонники? (завжди їх путаю)

Для тих, хто ще не був і кому цікаво – в паспорті нічого не ставили. Ми сказали, що ми туристи на пару годин в Бендери і Тирасполь. Нам запропонували видати транзитний талончик на 12 годин, і щоб якщо що – ми його продовжили на любому посту. Ми сказали, що по любому довше не будемо, Але нам наполягли, що про всяк випадок щоб ми пам’ятали. І сказали, що дорогам в Придністров’ї позаздрять німецькі автобани.

Погоджусь, що в Придністров’ї чисто. Форт в Бендерах – суперчистий і охайний форт, на який ми потратили максимум хв 30, щоб все обходити і почитати і пофотографуватися.

Дивна економіка Придністров’я

Їхній рубль до російського рубля ~1:4, до гривні ~1:2.

В замку ми намагалися заплатити карткою, зчитуючи QR-код, але мене кидало тільки на сайт якогось місцевого банку. Тоді нам сказали, що приймають любу валюту: грн-дол-леї-еуро-зл…

І ми почали шукати 5,5 дол чи 90 лей чи 5 еуро… ну не було в мене таких купюр, а здачі вони взагалі ні з чого не хотіли давати, але ми нашкребли 6 доларів, і з них здачі таки не дали))))

Перше враження про Придністров’я

Заїжджаєш в країну «Шериф» – заправки, мойки, торгові центри, магазини, фітнес-центри – все під одною торговою маркою…

Радянський союз – архітектура

Пам’ятники Котовському, Леніну, Суворову, музей Котовського, пам’ятник танку…

Підозри про банківську систему

…у мене почали продовжуватися, коли ми проїхалися і пройшлися по Тирасполю. Банкоматів не так багато було на вулицях, хоча якісь банки були, і ми все-таки, не маючи місцевої валюти, вирішили зайти і пообідати в одне з центральних кафе «7 п’ятниць», майже навпроти міської ради. Погодували нас дуже круто, до відвалу, хоча придністровське (як і молдовське) пиво – такоє собі, і врешті, коли принесли чек, я пішов міняти гроші, бо таки вияснилося, що банківська система Придністров’я нагадує український «Ощадбанк» з його намаганням ввести НСМЕП (Національну систему масових електронних платежів – типу аналог мастеркарду і візи) і несумісністю з іншими системами.

В Придністров’ї є дві місцевих системи, жодна з них не підтримує міжнародні платіжні системи і найти робочі банкомати, які би тупо видавали з вашого мастеркарду чи візи місцеву валюту – такого нема. ((((( Вірніше, я один найшов, але на ньому – мабуть перманентно – писало «не работает».

Тому взявши гривні і помінявши їх на купони – нагадують ще ті радісні часи української тимчасової валюти – я повернувся і заплатив за обід, після чого ми пішли назад до машини центром, і дорогою на всі залишкові місцеві гроші закупили собі кави і чаю на винос.

А далі – 600 км до Львова одним рейдом. В 17 виїхавши з Тирасполя – в 3 ранку у Львові.

Поїхавши з Тирасполя вже не в напрямку Бендер, а північніше, ми з розгону в сутінках при швидкості в 90 км/год ледве не влетіли в пост, який стояв собі, як будка сторожа в колгоспі…

Для виїжджаючих з Молдови

…якщо пам’ятаєте про віньєтку, яку спочатку ніхто не перевіряв, все-таки митник намагався перевірити при виїзді з Молдови, спочатку забравши паспорти. А оскільки я був в роумінгу, і провтикав завантажити підтвердження про саму електронну віньєтку раніше – то митник чекав хв 10, поки я не найду на дропбоксі, пошукаю в пошті, завантажу з пошти і врешті покажу йому на телефоні. По базі було в падла пробити???!!!…

Зрештою, кордон з Молдовою – що екологічний пост на Волинь або пост ДАІ на Закарпатті – пролітаєш непомітно.

Короткий погодний підсумок поїздки.

Львів. ❄️Холодно, легкий морозець. Легка траса, спокійна їзда. Чернівці, 🌬мороз сильнішає, дорога гіршає, швидкість меншає. Зранку уже -5…-7… Давач на приборній панелі показує 🛠«Перевірте мотор». Я вже знаю, що то просто холодно нашій блондинці. Кордон з Молдовою, початок Молдови, все, аж до Кишиніва – 💨туман, молочний, стіною, наче туман війни в іграшках, а дороги – наче після війни в іграшках. В Кишиневі трішки прояснюється, трішки теплішає, десь до нуля, але туман зранку був, і аж до Придністров’я. Зате пройшовши кордон і заїхавши в Бендери – ☀️🌈💥 сонце, тепло, наче в Одесу в золоту осінь попав, +5, може й усі +10… Жарко…

Дорога назад

З Придністров’я і тепла і сонця – знову у Молдову… ☂️Дощ, 🌤⛅️🌥холодає, темніє, умови починають гіршати… Кордон з Україною – вже сніг, все засніжене, починає падати сніг, вертатися полярна ніч, дороги покращуються значно – то до Молдови я думав, що в Україні хрінові дороги, а повернувшись – як на трек формули 1 повернувся, 130-140 спокійно тиснеш і не думаєш, чи бігають молдавани по дорогах, як привиди, і чи ями посеред траси. З Франківська на Львів, по 12 ночі, вже 7 годин в дорозі, очі, як в сови 👀👁🧟‍♀️ – великі і невидющі, тільки сови бачуть вночі, а я нє. Бо не тільки темно і дощ, ☔️💦💧 бо починається вже злива, починається вже ❄️💦мокрий сніг. Бо на кордоні з Львівською областю починається хрєнь: 💦дощ, ❄️сніг, 🌫туман, і 🌫🌫🌫туман такий, що метрів 20-30 якщо і видно, то тільки з підфарниками, і тільки якщо приглядатися, і тільки якщо по прямій…

Добре, що добрий навігатор показує всі повороти вперед, і йдеш, як летюча миша – по ультразвуку від приборів…🦇

І тільки вдень 26 листопада 2018 року починаєш розуміти, чому тобі той туман нагадує туман війни…

Спокою вам в дорогах 🛣 і відкритих мап і територій.

Leave a Reply

Back to top