Чоловік на Місяці

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Сьогодні настрій поговорити про щось дике. Нещодавно я згадував про Джокера, а сьогодні хочу згадати про Чоловіка на Місяці – Енді Кауфмана, якого зіграв Джим Керрі.
 
Для декого фільм може здатися занадто дикий, надто незрозумілий, надто ні про що.
 
Коли я вперше подивився цей фільм, то я трошки завис. Завис, тому що сама ідея приколів, які витворяв Енді Кауфман – просто прекрасна. Я подивився цей фільм уже 3-4 рази та часом переглядаю його, коли сансара затягує. Часто люди згадують Локі або Трікстера як вершину підступності і зла. Але «Чоловік на Місяці», на мою думку, достойний цього звання не менше. Не тому, що він когось підставляє, чи когось доводить до гріха, божевілля чи ще чогось. Ні. Він просто у своє задоволення кпить зі всіх і всього, розважаючи в першу чергу себе, і тільки тоді роблячи перформанс для інших. Хоча вони того часто і не розуміють. Це перформанс, доведений до вершини майстерності – а для загалу виглядає до вершини абсурду.
 
Для мене “Чоловік на Місяці” – це уособлення нашого життя, і того, як воно з нами поводиться. Люди навколо нас сприймають нас і наше життя так, як сприймали друзі героя Джима Керрі – довірливо, безапеляційно, так, наче він може змінитися. Але ніхто не цікавився саме його внутрішнім світом. Ніхто не цікавиться нашим внутрішнім світом.
 
Ми таки можемо змінитися. Але не під тиском і не під поглядом інших. Лише тому, що хочемо цього самі.
 
“Чоловік на Місяці” добре йде під віскарь і сигару, або під кальян, ще краще – з доброю компанією, і потребує подальшого обговорення.
 
Діліться своїми враженнями. Як воно вам?

Leave a Reply

Back to top