Стамбул, Туреччина, №52

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Отже, розпочну про мою країну номер 52 – Туреччину.
 
Найдешевші перельоти зараз в Туреччину, і, зокрема, в Стамбул – це Pegasus або Turkish Airlines.
 
Якщо взяти за пару днів або заздалегідь, то вартість авіаквитка буде в районі 90-110$ (2500-3500 грн) зі Львова. Тривалість перельоту – близько двох годин.
 
Перед вильотом потрібно здати ПЛР-тест не раніше, ніж за 72 години до вильоту. ПЛР-тест перевіряється уже на реєстрації.
 
Я летів на Pegasus в аеропорт Sabiha, а звідти можна двома способами добратися до центру.
 
1 спосіб. Замовити таксі. 40 євро за таксі з аеропорту в центр, до Голубої мечеті. Можете їхати 1, можете вчотирьох – вартість буде та сама.
 
2 спосіб. Їхати на шаттлі до найближчого метро, звідти – на метро до пересадки перед Босфором, і ще одна пересадка на метро, а далі – або пішки або трамваєм. Цей спосіб вдвічі довший. Але вартість буде до 100 грн (35 турецьких лір).
 
Я випробував обидва.
 
Готелі в зараз не просто багато, їх просто завалісь. Мені обійшовся в 40 євро за добу готель з балконом з виглядом на Голубу Мечеть і включеним сніданком. Вигляд на Голубу Мечеть і відстань до неї – дві великі різниці, але в моєму випадку – це всього 150-200 метрів.
 
Трішки грає погано в мою сторону, бо 5 раз в день чуєш молитву. Дуже голосно чуєш. Першу – на сході сонця. Інші денні молитви я зазвичай чув деінде, але оця ранкова – то ще той челендж.
 
Зате на районі багато ресторанів, кафе, сувенірних крамниць – і все поруч: і Айя Софія, і Султанахмет, і Іподром, і Топкапі, і парк Гюльхане, і навіть пішки можна діти до мосту Ґалата.
 
Тому двічі подумайте, коли будете обирати проживання. Якщо дуже далеко від Іподрому, то може йти багато часу на добирання. І вартість проживання буде не настільки відрізнятися, щоб за це перейматися.
 
На початку березня Туреччина відкрила всі заклади: і харчування, і Гранд Базар, і Базар Спецій, і навіть деякі хаммами (про що пізніше). Єдиний день карантину – це неділя. В неділю не плавають човники по Босфору, зачинені магазини, кафе, все – тільки на винос. Зате турків майже нема. Тихо, пусто і прекрасно.
 
Про прекрасно читайте в наступному пості – розповів де я був, що бачив, і куди не ходити.
 
І взагалі, життя – це магія. Дозвольте магії входити у ваше життя. В тому числі і подорожами.

One thought on “Стамбул, Туреччина, №52

Leave a Reply

Back to top