Григорій Іванович Ґюрджієв (Гурджієв, Гурджиєв)

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Григорій Іванович Ґюрджієв, засновник “Роботи”, або “Системи”, як називав її він, або більше відомої як “Четвертий Шлях”, як назвав її його учень Петро Успенський.

Четвертий Шлях, Робота, Система – це Шлях, який поєднує в собі три основні шляхи духовного розвитку: релігійний, філософський та науковий.

Ґюрджієв проповідував ідею про те, що ми живемо в ілюзії, і що єдиний спосіб звільнитися від цієї ілюзії – це пробудити нашу свідомість.

В контексті Четвертого Шляху було розроблено ряд методів, які можна використовувати для пробудження свідомості. Ці методи включають музику, танці (або Священні танці), медитацію та роботу над собою.

Ось деякі з основних принципів Четвертого Шляху:

  • ☯️ Ми живемо в ілюзії.
  • ☯️ Єдиний спосіб звільнитися від цієї ілюзії – це пробудити нашу свідомість.
  • ☯️ Пробудити свідомість можна за допомогою різних методів, таких як музика, танці, медитація та робота над собою.

Четвертий шлях не є релігією, але він включає в себе елементи багатьох різних релігій. Це також не філософія, але вона пропонує унікальний погляд на природу реальності.

Вважається, що Четвертий Шлях базується на багатьох світоглядах і напрямках, але з-поміж них:

  • численні невеликі секти “справжніх” християн в Азії та на Середньому Сході – бо на думку Ґюрджієва, основне християнство загнило.
  • практиках дервішів (він не користувався терміном “суфії”)
  • натяки на йогічні практики, хоча підтвердження нема
  • навчання в монастирі Сармунг десь в Тибеті чи Китаї, куди Ґюрджієва привезли з замотаними очима
  • непроявлене “Вселенське Братство”

Найвідомішими практиками Четвертого Шляху залишаються Священні Танці, або Танці Ґюрджієва – вправи під музику, покликані відключити наш звичайний, буденний мозок, і прокинутися – стати свідомим.

Їх можна глянути на ютубі за цим посиланням.

Основні літературні твори Георгія Ґюрджієва – трилогія “Все і всі”:

  • 📕 Казки Вельзевула своєму внуку
  • 📗 Зустрічі з видатними людьми
  • 📘 Життя реальне, тільки коли “Я Є”

За книгою “Зустрічі з видатними людьми” був знятий фільм з такою ж назвою, в якій одну з головних ролей виконав Теренс Стемп.

Цікавий перший факт про Ґюрджієва: його не брали жодні знеболюючі. Він пережив дві катастрофічні аварії і кожного разу терпів біль і його лікували без знеболюючого.

Цікавий другий факт: для екзамену він сідав з своїм учнем з великим бутлем самогонки і вони пили і говорили. Учень мав мати ясну свідомість незалежно від кількості випитого. І не мало бути жодних наслідків інтоксикації.

Шукайте свій Шлях. Можливо, це Шлях в Безодню. Або П’ятий Шлях.

Leave a Reply

Back to top