Боб Марлі

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Боб Марлі – один з найвідоміших реґґі-музикантів. Але він був не лише музикантом, він мав свою позицію в житті. Він завжди старався бути аполітичним. Але через свою аполітичність на нього постійно навішували політичні ярлики і втягували в якісь політичні війни. Це призвело до замаху на нього і його колег, зачепило і дружину. Але всі, на щастя, вижили.

Будучи спочатку католиком, а потім ставши растафаріанцем, Марлі підтримував легалізацію канабісу або «ґанджі», яку растафаріанці вважають допоміжним засобом для медитації. Про вживання марихуани він сказав:

“Коли ви файчите траву, трава розкриває себе вам. Попри усе зло, яке ви робите, трава розкриває себе вам самим, вашій совісті, вона проявляє себе чистою, тому що трава змушує вас медитувати. Це дуже природна рослина, і вона росте, як дерево.”

Марлі вважав використання марихуани життєво важливим фактором у релігійному зростанні та зв’язку з Джа, а також як спосіб філософувати та стати мудрішим.

Растафарі, як духовний напрямок, базується на своєрідному тлумаченні Біблії. Центральним для Растафарі є монотеїстична віра в єдиного Бога, якого називають Джа, і який, як вважається, частково перебуває в кожній людині.

Джа або Йах (іврит: יָהּ‎, Yāh) — це коротка форма יהוה (YHWH), чотири літери, що утворюють тетраграмматон, особисте ім’я Бога: Ягве або Єгова.

І на заголовній картинці – одне з моїх улюблених висловлювань Боба Марлі.

Ти кажеш, що любиш дощ, але ти користуєшся парасолькою, коли прогулюєшся під дощем. Ти кажеш, що любиш сонце, але ти шукаєш тінь, коли воно сяє. Ти кажеш, що любиш вітер, але коли здіймається вітер – ти замикаєш вікно. Тому я боюсь, коли ти кажеш, що ти мене любиш.

Будьте як Боб - любіть сонце, дощ і вітер. Насолоджуйтесь природою і вірте, що ми - частинки Джа, і Джа є в кожному з нас.

І можете послухати його на Youtube

 

 

Leave a Reply

Back to top