В дорозі країною #37 Молдовою. Короткий звіт #3

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Короткий звіт #2
Із невеликою затримкою продовжую звітуватися коротко))))

Щодо форту у Сороках, в який ми попали ще в перший день (забув в #2 про це додати) вже в час, коли сонце вже зайшло, але сутінки ще не стали ніччю. Дністер в цьому місці просто казковий!!! Але попасти в форт ми так і не попали, бо чомусь в 16 годині він вже був закритий, писало, що взимку екскурсії всередину тільки під замовлення. Ну, або ми не найшли вірного входу. Але в самих Сороках цілі райони, як я вже згадував, будинки-палаци-Версалі стояли так, наче там живуть одні циганські барони і «по багатому». Коли ми призупинилися біля одного з них і почали фотографувати, то за нами бігли підлітки і кричали, що той палац продається, і можемо поторгуватися))))))))

Там же, в Сороках мене зустрів перший «культурний шок» з двох частин. Ми заїхали в піцерію, місць так на 150, де зібралися підвечеряти.

Діалог 🗣:

Ми 👨‍👨‍👧‍👧:

– А можна мені капучіно ☕️? – А мені глінтвейн або просто гаряче вино 🍷?

Офіціант:

– Капучіно – не знаю, що таке. Глінтвейн – теж не знаю. А гарячого вина нема.

[В меню було лате і вино на розлив]…..

І ми на чотирьох замахали гуглоперекладач, думаючи, що, може, по румунськи «капучіно» і «глінтвейн» мають якісь свої назви…

На другий день, прокинувшись в Кишиневі не так рано, як би хотілося – о 9 замість 7 ранку – і сходивши за кавою, попутно пошукавши банкомати, продовжується враження про 90-і в Україні. Переночувавши в районі особняків-вілл-палаців, до найближчого банкомату йти було біля 10 хв. По гугломапам він мав би бути при самій дорозі і крапка. Насправді ж він був зліва під сходами, взагалі невидимий з вулиці… І тільки навики орієнтування на місцевості і впертість в знаходженні об’єктів (дякую місяцям бавлення в Ingress – хто ще не знає, що то таке – то рекомендую глянути, деколи краще за будь-який путівник) заставили заглянути туди, де той банкомат був.

Дуже радував той факт, що більша частина Молдови розуміють російську (я, на жаль, якось випустив румунську з сім’ї мов, які розумію), де-не-де я підколював молдаван, розмовляючи українською і англійською, але загалом комунікація проходить дуже приємно.

Повертаючись до архітектурної цінності Кишинева, можу сказати, що можна зразу їхати в винні погріба.

Тільки один маленький коментар.

Ми зранку першим ділом поїхали в Кріковські погріба, добре, що вони в парканадцяти кілометрах від Кишинева, тому це було швидко. АЛЕ⚠️ В Крікові всі екскурсії 💮 румунською мовою. КРІМ: однієї екскурсії російською о 1400, на що ми дуже скривилися, і, мабуть, дуже неприємно, бо нам запропонували одразу ще англійську дочекатися – вона теж раз в день. О 15:00. На що ми ще раз скривилися, бо чекати з 10 ранку до 14 ми не хотіли, а от до 15 – саме воно, дочекалися б. Екскурсія – 100 лей (наразі 160 грн).

В результаті ми вирішили рухатися в Придністров’я. І продовжуючи тему молдовських доріг:

  • – 90 км/год – це прийнята швидкість по автодорозі – не міжсільській, а по трасі.
  • – 100 км/год – це вже для гонщиків
  • – 110 км/год – я вже боявся їхати

Тому дорогою ми випадково заїхали в одну з спланованих точок – Castel Mimi в Бульбоаці. Просто неймовірна територія!!!! Суперкрасиво, фотогенічно, чисто і заманливо. Але мінімальна екскурсія – 375 лей (~550 грн) з людини. Звичайно, що туди включено якусь дегустацію. Але ми вирішили просто взяти шклянку білої фетяски, рожевого бульбоацького мімішного, і червоного мерла і посидіти помедитувати на зовнішніх диванчиках, насолоджуючись вином і виглядом. Шклянка вина в Мімі – 45-60 лей (70-100 грн), але вино дуже добре!!! Не можу наразі порівняти з іншими))))

І вам хорошого початку українського Рамадану, бо Романа вже пройшло – з чим всіх Романів і вітаю, а сьогодні вітаю з перервою в пості – християнським святом Введення – і бажаю файної української забави!!!

Leave a Reply

Back to top