В дорозі країною #37 Молдовою. Короткий звіт #2

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Короткий звіт #1

Чернівці

Прогулявшись зранку Чернівцями при -5 С, і дойшовши до Чернівецького універу, перший подив – територію відкривають з 10 ранку, вхід коштує 20 грн (10 грн пільговий), оплата відбувається на приватбанківському терміналі, який стоїть в сторожці сторожа)))))))

Для тих, хто не був – однозначно варта завітати, а за університетом знаходиться сад, чи то точніше Дендропарк, маленький і красивий, але там варта погуляти.

Ми приїхали трохи завчасно, тому прийшлося шукати сніданок і каву – і прямо трішки зліва навпроти входу в універ (якщо спиною до нього стояти) – чудова каварня/сніданковня “Oh! Сендвічі та напої”. Просто чудова кава, дуже добрі сендвічі, проте салати не зовсім за звиклими рецептами.

Митниця Мамалига-Крива

Отож, відігрілися, погуляли по території, зібралися і поїхали в сторону Молдови, на перепускний пункт Мамалига-Крива. 🛃

Я був здивований, м’яко кажучи.

  1. 1️⃣️ В туалет на митниці ліпше не заходити, якщо у вас нестабільна психіка і ви ще не бачили туалет типу параша і не маєте вологих серветок з собою (бо води не найдете).
  2. 2️⃣️ Заїхавши під ворота – вам стандартно видають талончик на українській стороні, але здавати ви його будете при виїзді вже в Молдову.
  3. 3️⃣️ Кордон суміщений, тому проходження кордону зайняло від сили хв 15-20.
  4. 4️⃣️ Митники і прикордонники були здивовані з нас, бо ще ніколи не бачили Альфи Ромео на українських номерах, тому навіть перепитали, чи машина вже покидала територію України.
  5. 5️⃣️Коли я сказав, що мета подорожі “туризм і подивитися все красиве і попробувати все смачне, і що я раніше не був у Молдові”, то почали дивитися, як би то пом’якше сказати, як на дибіла. ⛷️ І це продовжувалося цілий день – вираз обличчя молдаван, коли вони бачили Альфу на українських номерах на їхніх дорогах.

Окремо щодо доріг

Дороги для іноземців повністю платні, я це таки вичитав і купив електронну віньєтку вночі (https://evinieta.gov.md) за 4 євро на 7 днів. Не купите онлайн – прийдеться купувати на кордоні по любому, і не знаю по якому курсу і як можна буде заплатити. До кінця дня поки що навіть не зупиняли і не перевіряли, на кордоні я просто сказав, що маю електронну – теж не просили показати.

Окремо щодо доріг.

Курва, молдавани просто бігають дорогами, в чорному одязі, без розпізнавальних знаків – і пофіг, чи то автобан, чи то сільська дорога – і не просто бігають, а подивляться на тебе і перебігають перед тобою. Люблять просто ходити по дорозі замість тротуара. ⚠️ Шофери, будьте обережні.

Бродячі собаки – то взагалі окрема історія в Молдові. Вони просто ходять стайками, деколи сидять просто посередині дороги, деколи ходять дорогою і дивляться в рови при дорозі. Але то і самі молдавани роблять. Якась така собі медитація. В кого сієста – а хтось в рів дивиться і розслабляється.

Окремо щодо доріг. 💩🙀🙈🙉🙊

Якщо не їдете “автобанами”, то дороги нагадують їхню відсутність. Ви вулицею Шевченка у Львові їздили? Так ото ще дорога, і нею можна їхати. Здогадуюсь, що така відсутність дороги могла б бути в напрямку Івано-Франківськ-Городенка-Чернівці, але нас пронесло.

Молдова

Ми поїхали в монастир Рудь (Rudi), який знаходився в напрямку на форт Сороки (Soroca), і буквально перед поворотом на село Рудь, починається дзенський коан “Що таке дорога без дороги?”

Але ми звернули вліво і поїхали до жіночого монастиря. Монастир дуже красивий, і місце там просто божественно-природно-натхненне, дещо нагадує Крехів Львівської області. Але зараз там все в ремонтах, тому оцінити церкву (чи я так і не зрозумів, що то було, можливо, дзвіниця) і приміщення самого монастиря не вдалося. Просто трішки пройшлися територією. Тому сміло можна пропускати цей пункт з своїх маршрутів принаймні ще якийсь час (мабуть, весь 2019 рік).

Наступна точка була – геодезична точка дуги Струве, яка розташована (так сталося) в яблуневих садах неподалік села. Хто не знає, що то таке – тоді на вікіпедію. Ця точка – єдина, яка залишилася в Молдові. В Україні їх трішки більше – тому фанатам геодезії є куди помандрувати. Але сама точка була не настільки кльова, щоб нею перейматися. Просто прекрасними були яблука, які висіли на деревах, будучи в інії – жовті і червоні яблука, поодинокі і гронами, на фоні туману і снігу – це просто божевільна мрія ідіота-фотографа, який їхав туди як мандрівник, а зайнявся фотографуванням яблук.

👁️ Фоточки оброблені будуть пізніше і обов’язково поділюся.

Кишинів

Гм. Що можу сказати. У нас ця поїздка отримала фразу “По багатому”. Ще проїжджаючи деякими селами і містами, не можеш зрозуміти, чи то ти попав в кінець 90-х, чи то куди, а чи як можна будувати масово поряд палаци, яких навіть в Україні мало… Це було і в Сороках, і ще дорогою. і те саме в Кишиневі. Ми попали в апартаменти “по багатому”, з королівськими обоями, шкіряними диванами, двокімнатна квартира, з 2 телевізорами один над одним, де навіть вішаки – стилізовані під позолочені “як по багатому”. Хоча це нам коштувало 500 лей (десь 700 грн) на 4 людини, і 7 хв ходу до центрального району, хоча і 30 хв до пам’ятника Штефану.

Взагалі, поки що не можу сказати, що Кишинів взагалі чимось цікавий, і більше пару годин на нього я б не виділяв.

І наостанок – загальне враження першого дня від Молдови.

🧚‍♀️🧚‍♀️

Дуже багато по всій Молдові керниць – місць з питною 🚰 водою. Стільки я їх ще не бачив ніде.

В багатьох селах на дахах можна побачити коньки (чи півники – або виправте мене, як це називається), які прикрашають будинок так, що він віддалено починає нагадувати Ват Ронґ Хун (Wat Rong Khun – White Temple) у Чанґ Рай (трохи ностальгії для тих, хто був в Білому Храмі в Таїланді).

❄️🌬️ Ми попали в туманний день, який ховав від нас простір Молдови. Але тільки заїхавши на територію – ти відчуваєш, що заїхав кудись інше, ніж Україна.

Дерева повністю в інії вздовж дороги, чергуючись кольорами і відтінками, які так і хочеться зупинятися і фотографувати📷. Що ми і робили, як могли. І кожен поворот чи кожних 100 м вид змінюється і заворожує. Я хочу побачити це літом, коли все зелене і кольорове.

🐧Горобці просто хмарами сидять і літають вздовж доріг – такої кількості горобців в Україні я вже не бачив роки. Це дивує і вражає.

Ти їдеш дорогою, бачиш хмарку горобців, відволікаєшся поглядом за ними, повертаєш погляд на дорогу, а там – сидить між хмарки горобців прямо посеред дороги яструб. Причому візуально розміром з доброго сидячого лабрадора. І повільно зреагувавши на тебе, важко змахує крилами і починає нехотячи злітати і відлітати в поле, в туман.

Медитуйте і насолоджуйтеся.

Leave a Reply

Back to top