Кліф Янг – легенда серед ультрамарафонців

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Неймовірні історії людських можливостей

Кліф Янг – легенда серед ультрамарафонців – у віці 61 рік австралійський фермер-картопляр став раптовим переможцем ультрамарафону Сідней-Мельбурн, протяжністю у 875 кілометрів.

Це один із найскладніших ультрамарафонів на планеті.

Перший чоловік, який виграв цю гонку на витривалість – Кліф Янг – залишається її найвідомішим учасником дотепер.

І не просто так. Він пробіг всю дистанцію в КОМБІНЕЗОНІ та РОБОЧИХ ЧЕРЕВИКАХ, випередивши бігуна, який прибіг другим, на 10 годин.

На стартовій лінії свого першого забігу Вестфілдського ультрамарафону Сідней-Мельбурн у 1983 році всі учасники були одягнені у професійну бігову екіпіровку, а Янг був одягнений так, ніби був готовий орати поле – у звичайному фермерському одязі та з біговою біркою на спині.

“Я виріс на фермі, де ми не могли дозволити собі коней або трактори, і весь час, поки я ріс, коли насувалися бурі, мені доводилося виходити і збирати овець”, – розповідав Кліфф журналістам. – “У нас було 2 000 овець на 2 000 акрів (800 гектарів!). Іноді мені доводилося шукати овець по два-три дні. Це займало багато часу, але я завжди їх наздоганяв. Я вірю, що зможу пробігти ці перегони”.

Йому ніхто не повірив і його віднесли до коміків. Всім іншим учасникам забігу було по 20-30 років, з роками постійних тренувань і марафонським досвідом за плечима.

В перший день забігу здавалося, що сумніви щодо Кліфа Янга справджувалися. Через кілька миль дистанції на витривалість він вже значно відставав від групи і не виглядало, що він зможе хоча б якось бути конкурентом молодим і сильним учасникам. Янг просто повільно човгав ногами, швидше йдучи, ніж біжучи.

Але одну річ ніхто не передбачив. Всі інші бігуни тренувалися бігти близько 18 годин на день, а потім зупинятися і спати ще шість годин, але 61-річний чоловік не планував зупинятися, поки не досягне фінішу. Тож поки всі інші спали, цей бігун-черепах обійшов їх усіх, ставши лідером в першу ж ніч.

Коли розвиднілося, інші бігуни були шоковані, дізнавшись, що старий фермер тепер лідер, і що їм доведеться його наздоганяти. Хоча він все ще шкандибав у повільному темпі, той факт, що він просто не припиняв бігти, допоміг Кліфу Янгу утримувати лідерство протягом усіх п’яти з половиною днів, які знадобилися йому, щоб перетнути фінішну лінію.

Час Янга

‼️ 5 днів, 15 годин і чотири хвилини

‼️ ‼️ виявився на 10 годин швидшим, ніж у того, хто посів друге місце,

‼️ ‼️ ‼️ і майже на два дні перевищив попередній рекорд для забігу між Сіднеєм і Мельбурном.

Отримавши чек на $10 000 в якості призу за перемогу в забігу, Кліфф Янг вирішив не залишати собі жодної копійки, а розділив її порівну між іншими п’ятьма бігунами, які зрештою змогли фінішувати у виснажливому забігу.

Наступного року Кліфф Янг повернувся, щоб захистити свій титул, але зміг фінішувати лише 7-м. Він продовжував бігати, і в 1997 році, у віці 75 років, поставив собі за мету пробігти всі 16 000 км австралійського узбережжя. Він був змушений зупинитися через 6 250 кілометрів після того, як захворів єдиний член його екіпажу. У 2000 році Янг встановив світовий віковий рекорд у шестиденному забігу в штаті Вікторія.

Кліфф Янг помер у віці 81 року, але завдяки своїм досягненням, а також завдяки своєму культовому “ковзаючому кроку” він став епічним доказом того, що щоденні активності, Попелюшкові, як я їх називаю, іноді набагато важливіші, ніж спеціальна підготовка чи здібності.

Поспішай поволі – одна з найстаріших істин.

Leave a Reply

Back to top