Індія, перша з Азії (частина 4). Проживання

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Поки навколо нема чим зайнятися, розкажу про категорії готелей та всякого такого в Індії, продовжуючи тему про Індію.

Ось вам назви:

  • Готелі
  • Ґестгаузи (Guesthouse)
  • нічліжки
  • постоялі двори
  • кімнати
  • вдома в індіанців

Переночувати в Індії можна усюди в тих назвах, що декларовані в заголовку. Умови, звичайно, різні, наповнення різне, і, відповідно, теж є свої варіанти.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: якщо це не великий багатоповерховий готель (в європейському/українському розумінні), то це – КАФЕ/РЕСТОРАН/ХАРЧЕВНЯ/ЗАБІГАЙЛІВКА!!!

Щодо пояснення цього факту звертайтеся до постулату №2🙂

Щодо поділу умов перебування в приміщенні, звертайте увагу на наступні пункти:

  • з кондиціонером (AC) / без кондиціонера (non-AC) – можемо з досвіду сказати, що краще без того кондюка, бо з ним можна замерзнути… Але ціна буде суттєво відрізнятися…
  • є туалет/нема його
  • є душ/нема його/на поверсі
  • є гаряча вода/нема/погодинно

Кожен фактор, його присутність чи відсутність, робочий/неробочий стан того ж душу потрібно чітко уточнювати і нагло лізти дивитися, бо спрацює постулат №1.

  • година вписування/виписування – то взагалі «до кольору-до вибору» – хто як хоче, так се ставить.

Готелі (правдиві)

Відрізняються декількома параметрами:

  • багатоповерховість;
  • своя, окрема, огороджена територія, з великою вивіскою, переважно вказуючи наявність апартаментів (apartments) або кімнат (rooms);
  • набагато вищою ціною від всього решта.

Мінімальна ціна готелю (НЕ ґестгаузу) починалася від 200 рупій (30 грн/5 грн/$) з людини, загалом з номера не менше 500 рупій (90 грн/5 грн/$). В Мумбаях цю ціну множите на 10, в інших курортах (Пуна, наприклад) – в 3 рази дорожчі ціни.

Ґестгауз (гостьовий дім)

Ґестгаузи – це не хостели. Це просто кімнати для проживання. Це щось середнє між готелями і кімнатами. Переважно, якщо звикнути до такого типу кімнат, то можна достатньо добре ночувати.

Максимальна вартість ґестгаузів може теж сягати до 500 рупій, але переважна середня ціна – 100-200 рупій (15-30 грн/5 грн/$).

Як ціна, так і умови – різняться. Найкращий ґестгауз на наш досвід був в Каланґуті, Ґоа: номер на двох з великим ліжком, холодильником, телевізором, шафою, туалетом («Вестерн-стайл») і душем (сумісними). Вартість була 150 рупій (25 грн/5 грн/$) за ніч. Були там і дорожчі, і з іншими умовами.

Кімнати в індіанців

Щодо кімнат в індіанців можна сказати багато. Цікавого. Наприклад – з того, де ми були.

Пуна. В околі ашраму (центру) Ошо () вартість кімнати в індіанців коливалася від 350 рупій (55 грн/5 грн/$) і вище. Переважна вартість кімнати була від 500 рупій (95 грн/5 грн/$).
Кімната виглядає наступним чином: загальна площа 6-7-8 кв. з двоспальним ліжком (1,5 м на 1,9 м приблизно). Кімната знаходиться в квартирі, туалет і душ зазвичай не входить. Плюс часом (чи переважно заставляють/пропонують) заповнити форму 1939 року по проживанню. Це буде коштувати ще 350 рупій (55 грн/5 грн/$). Ітаго получається 850 рупій. Дорожче, чим в готелі. І незручніше. Якщо брати готель «Сундербан» біля ашраму – мінімальна ціна одномісного номера – 700 рупій (115 грн/5 грн/$). Якщо брати готельчик біля Пунівського вокзалу – получиться ще дешевше. Але зате доїжджати далі.

Хампі. Все то саме. Кімната такою ж площею, з такими ж умовами. Ціна дещо нижча – до 450 рупій (75 грн/5 грн/$). Якщо довго торгуватися – то можна за 400, або і менше сторгуватися… Тільки там комарі (не москіти!!!) дзижчать, як рідні, карпатські… і вентилятори…. Без них – не виспишся і запаришся, з ними – не виспишся і замерзнеш. Зате дуууже близько до хампівської шіваїстської ґопури (храму), до центру, до забігайлівок, стоянки і всього решта… Чого не спостережеш у Пуні, в околі ашраму Ошо.

На щастя, ночувались ми в кімнатах лише два рази, але бачили більше… Щодо них можу сказати, що якщо дуууже бракує грошей (навіть при різниці в 3-5-10 грн). Маєте натхнення до суперекстрімів, маєте натхнення відчути усю екзотику ночівлі, відчути себе індусом – обирайте весь час кімнати.

 

А тим часом мийте руки, дбайте про себе, і насолоджуйтесь життям.

One thought on “Індія, перша з Азії (частина 4). Проживання

Leave a Reply

Back to top