Дзеркальна Мудрість – Принцип відповідності або аналогії

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

✝️ І сказав Бог: Створімо людину за образом Нашим, за подобою Нашою. (Буття 1:26)

Принцип Дзеркальної Мудрості знають всі: «Зовнішній світ є відображенням внутрішнього світу». Аж ніяк не навпаки. Чому? Тому що відповідно до Дзеркальної Мудрості, дивлячись на зовнішній світ, ми повинні бачити свої недоліки.

Якщо хтось нервує, злить, щось не виходить в роботі, навчанні, житті – це все проблеми всередині.

Найлегше звинуватити когось: «Це ви поробили!!!» Але нанести шкоду можна лише тоді, коли сам наносиш шкоду іншим. Проклинаєш когось – проклинаєш дзеркало – проклинаєш себе. Криво на когось дивишся, лихо заздриш – це все проектується на твоє відображення в дзеркалі.

Тому шкодити комусь, ненавидіти когось – це шкодити собі, ненавидіти себе. Все, що відбувається з тобою, ти намагаєшся проектувати назовні? Чому? Бо за одним з визначень – і заодно обмежень – будь-яка система не може пізнати саму себе. Для цього системі потрібно щось ззовні, що б «дзеркалило» її, і тоді дзеркальне відображення можна аналізувати, як абсолютно іншу систему.

Саме тому дуже, дуже багато людей прагнуть допомогти іншим, навчити інших, виправити інших, підтверджуючи правильність Дзеркальної Мудрості: «Всі вади, які ти бачиш назовні – існують в тобі».

Що пропонує буддизм на цьому етапі?

Якщо оточуючі, що дотичні до тебе, допускають помилки, яка б недостойна не була їх поведінка, знай: «Це ти такий! Хіба слова Господа можуть бути неістинними? Ці вчинки схожі на плями на твоєму обличчі, які ти бачиш в дзеркалі. Нечистими є твої власні думки. Що стосується інших, то Санґха – їх тіло, Дгарма – їхнє мовлення, і розумом вони воістину Будди. Вони є твоїм притулком».

Думаючи так, довір себе їм і відчувай до них щиру любов. Тоді, що б не робили тобі ті, з ким ти розлучився, це послужить воістину твоєму благу. Тому пам’ятай, що у вищій мірі важливо платити любов’ю.

Але це лише 1️⃣️перший етап Дзеркальної Мудрості, і дуже часто він закінчується Дзеркальним Коридором Нескінченності (©️): люди зациклюються на тому, що постійно колупаються в собі, постійно шукають в собі вади через зовнішнє відображення своїх дій, постійно шукають донкіхотівських вітряків, створюючи для себе непереборне колесо страждань, занурюючись у самобичування.

2️⃣️ Другим же етапом Дзеркальної Мудрості стає рівень, коли ти вже відпрацював більшість своїх питань, і тебе вони вже не турбують. Але ці всі речі все рівно існують в твоєму оточенні і, на відміну від звичайної Дзеркальної Мудрості, у тебе з’являється вибір: “Це існує, це назовні від мене, але я вже пройшов цю ситуацію/цей етап, і можу допомогти, а можу і не допомогти”. Саме тут починає спрацьовувати постулат Шляху в Безодню: “Допомога може надаватися тільки на прохання”. І коли тебе просять про допомогу з речима, які ти вже пропрацював, то ти можеш допомогти.

Висновок щодо другого рівня Дзеркальної Мудрості: люди бачать своє відображення в усіх, крім тебе.

Але після цього з’являється останній рівень Дзеркальної Мудрості ❇️: рівень Магічного Дзеркала (©️), або ж рівень Подвійного Дзеркала (©️): в твоїй присутності люди починають бачити свої проблеми чисто і яскраво. Чому так? Бо їхнє дзеркало потьмяніло, забруднилося, затяглося павутиною, і вони навіть не бачать своєї тіні в своєму дзеркалі.

Тому, якщо ти пройшов перший і другий рівень Дзеркальної Мудрості, ти стаєш об’єктом – Магічним Дзеркалом – на яке багато хто проектує свої злидні. Точніше, бачить в тобі відображення своїх злиднів. Ти стаєш призмою, крізь яку проходить сонячне світло і висвітлює все навкруги.

Будьте Дзеркалом Вселенної.

Leave a Reply

Back to top