Подорожні замітки про країну #19 Литву, #38 Естонію, #39 Латвію. Замітка #2

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Подорожні замітки про країну #19 Литву🇱🇹, #38 Естонію🇪🇪, #39 Латвію🇱🇻

Замітка #1

Замітка #2. Країна #38 Естонія🇪🇪

Для тих, хто мандрує сам

…блаблакаром теж можна їхати з Вільнюса в Таллінн, займає приблизно 9 годин. Якщо їхати самому за кермом, то дорога має рівно 600 км і може зайняти 7 год. Дорогою ви все одно проїжджаєте Ригу, тому заплануйте собі, можливо, краще спочатку в Ригу (знову ж таки, рівно 300 км), а потім в Таллінн (ще 300 км). В нашому випадку ми вирішили спочатку в Таллінн, а потім повернутися в Ригу, бо все одно виліт був з Вільнюса, і повертатися було потрібно.

Щодо дороги

Дороги супер, можна вільно їхати скільки хочеш. Але знаки. Ще Литва і Латвія може бути, але в Естонії очікуйте, що максимальна швидкість – це 90км/год, бо багато знаків з обмеженнями, але більше впливає велика кількість камер на дорозі, які фіксують ваші низькі перельоти. Тому, як про Естонію і жартують, вооонаааа дууужееее пооовііііііільнааааа.

Окремо щодо проживання в Таллінні

У порівнянні з Вільнюсом, проживання суттєво дорожче, я б сказав, що ціни фінські. Але завдяки статусу частого мандрівника на Booking.com мені вдалося відірвати досить непоганий готель за 11 зупинок міського транспорту від центру. Готель Dzingel запропонував проживання на добу, 4 години сауни та сніданок – усе в ціні 49 євро за номер. Паркінг там є, тому спокійно можна припаркуватися, сніданок – на відвал, зупинка громадського транспорту – одразу при виході. І це не прихована реклама, це просто статистичний опис готелю за таку ціну, на відміну від хостелів та ґестгаузів в центрі Таллінна по 100 євро за ліжко.

Ввечері й при температурі -6, звичайно ж, міський транспорт очікувати не дуже хочеться, тому з цього району Uber обійшовся біля 8 євро до площі Свободи. Або по-естонськи, площа Вабадусе. Не знаю чому, але мені багато слів в естонській мові перегукуються з українськими, але як анаграма.

Свобода – Вабадусе

І одразу з площі Свободи – стовп, присвячений 100-річчю незалежності Естонії (минулого року було), вихід на Бастіон, за 100 метрів – каток біля Лютеранської церкви, Паб «100 крафтових пив» (100 Õlle Koht- Harju tn. 6 “läheneda Rüütli tänavalt”), вихід до Ратуші й різдвяного ярмарку, і навколо – уже спокійно гуляти вечірнім Таллінном, насолоджуватися камерністю вуличок, уже відмінним від Вільнюса духом. Мабуть, більше скандинавським, або схожим до Ґданська – маленькі паби, невеличкі вулички, все красиве і чисте, декілька пасажів, з яких пасаж Катерини – мистецький – чомусь дуже схожий до Вроцлавського Старе Яткі, але ніяк не схожий до київського Андріївського узвозу, невеличкий за довжиною і наповненістю, декілька великих могильних плит, та й усе. Хто мисливець за сувенірами – тому можливо буде цікаво.

Але, для тих, хто любить гаряче вино, точніше глінтвейн, точніше глог (це вже по-шведськи), найкраще – це вибір: гаряче вино просте, гаряче вино вишневе, гаряче вино на «Старому Таллінні» (💝)…

І один лайфак…

точніше температурно-грошовий хак. Якщо ви трішки економите бюджет, то в кафешках страшні ціни: глінтвейн ~6-7 євро, 40 мл «Старого Таллінна» – 6-7 євро, десертик – десь так само.. А якщо вийти на площу Ринок в Таллінні й купляти з будок, то той самий глінтвейн буде уже 2.5-3.5 євро. Тому думайте)))

Талліннський міський транспорт

Окрема історія у мене з електронними квитками Талліннського міського транспорту. На кожній зупинці є інструкція, як платити за проїзд: в транспорті дорожче, в кіоску (якщо він близько) – дешевше, і якщо електронний квиток – то найдешевше. Пройшовши усю процедуру і купивши два електронних квитки, я так і не зміг їх зісканувати з телефона в зчитувачах. Навіть шофер, який запитав, чи помогти й таки вийшов зі свого місця в салон і намагався провести моїм телефоном разів 10 на зчитувачі, в результаті сказав «Just don’t bother». І другий раз – теж так само вийшло))) Тому варта купити електронний квиток – і пробувати його типу сканувати)))))

І важливе слово, яке потрібно запам’ятати естонською «aitäh» = «ойтех» = дякую.

Вчіть нові слова в подорожах – вони змінюють ставлення до вас!

Leave a Reply

Back to top