Подорожні замітки про країну #19 Литву, #38 Естонію, #39 Латвію. Замітка #3

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Подорожні замітки про країну #19 Литву🇱🇹, #38 Естонію🇪🇪, #39 Латвію🇱🇻.

Замітка #1    Замітка #2

Замітка #3. Країна #39 Латвія🇱🇻.

Як я раніше згадав, відстань від Таллінна до Риги – 300 км, як і від Риги до Вільнюса. Дорога досить легко йде, можна навіть не зупинятися, хіба хочеться побачити Ризьку затоку, то багато варіантів вздовж відрізку Пярну-Рига – просто паркінгів, з яких відходить доріжка до самої води. Ми так і зробили, при -9, у сутінках, коли вже не було видно усієї краси, зате похила дорога від паркінгу до води стала катком, тому було важко спускатися і важко підніматись)))) Зате походили по пляжу))))

Коли під’їжджаєш до Риги, то не знаю чому, але одразу відчувається відмінність від Вільнюса і Таллінна. Можливо, Вільнюс і Таллінн – більше камерні, маленькі, з дуже комфортними вузькими і маленькими вуличками, площами, невисокими будинками, з маленькими річками.

Рига

Рига – монументальна. Є щось в ній від Відня, від імперії, від лівонського ордену, лівонського князівства, тевтонців. Будинки вже достатньо масштабні, масово більші від Львова, замок на узбережжі, неймовірно прикрашене гірляндами подвір’я, величезні церкви та собори, «Три брати», Сейм, Ратуша – і водночас суперсучасні хмародери, мости через Даугаву, неймовірний різдвяний дух та освітлення, панорама з іншої сторони, вежі-близнюки – все це створює відчуття масштабності. Мені Рига у своєму поєднанні історичної частини з сучасними будівлями нагадує Тбілісі. Що має свій шарм. А ще дуже хороший місцевий паб Folkklubs Ala Pagrabs, куди ми попали вже під кінець концерту наживо якогось (сподіваюсь) місцевого гурту, попили місцевого розливного портеру (ризький портер – це круто, я вже давно про нього чув, а тут вдалося спробувати, усім рекомендую, необов’язково там) і гарячого сидру. Коли я просив бармена налити гарячого вина, то він разів 4 мені сказав: «Ві хев онлі хот сайдер» – «Га?» – «Хот сайдер» – «Га?» – «Та сидр гарячий маємо, кажу ж». Гаряче світле або преміум пиво – то тєма в Польщі, а тут ще й сайдер гріють)))))

А ще дуже класна каварня і цукерня «Вільгемс Кудзе» (тут трішки про неї), одразу за мостом Ванту (який, до речі, був спроектований українськими спеціалістами), в якій можна замовити силу-силенну різних варіантів кави, в тому числі нечувану для Львова «Каву по-ризьки», звичайно з всесвітньовідомим Ризьким бальзамом. І, звичайно ж, Ризький Чорний бальзам – не для слабких духом і тілом. Я б сказав, що це ризька відповідь львівському класичному «Старому ринку». Хоча нещодавно (я не знаю коли, але недавно) почали випускати чорносмородиновий полегшений варіант Ризького бальзаму, але то хіба для леді))) І вже цього разу знайшов ще й вишневий Ризький бальзам на дутіфрі. Але я прихильник оригіналу.

Коротко щодо проживання

Якщо ви бюджетний подорожник – то за 5 євро за ніч можете спокійно найти собі ліжко в хостелі. А оскільки я якось почав уникати хостелів, то попався на акцію для частих мандрівників знову на @booking.com: номер в 4* Bellevue в Ризі (виявилося на 9 поверсі) за 34 євро. То не до повідання. То треба пережити той сервіс і ту якість і той величезний акваріум з живими рибками (буквально), який представляє собою рецепцію. Звичайно ж там були і сауна, і спа, і масаж. Але то вже по багатому. У нас часу не було, і то не входило)))))

На окреме визнання заслуговують заправки Circle K: супербургери, дуже добра кава, дуже свіжі салати (це для тих, хто любить дорогу). Тільки не у великих містах – на трасі.
І важливе слово, яке потрібно запам’ятати латвійською «paldies» = «палдйес» = дякую.

Будьте ввічливими у подорожах – одразу почнуться чудеса!

Leave a Reply

Back to top