Моя історія Айкідо Йосінкан

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

#15yearschallenge

Рівно 15 років і 1 день тому назад я вперше попав на заняття з Айкідо Йосінкан у Львові. Це було свідоме рішення, не випадковість і не варіант «а зайду, подивлюся». Я прийшов і почав займатися. Точніше, прийшов я, а одне тренування переді мною прийшов Павло Грінько, з яким ми довгий час стояли в парі і здавали іспити на кю (учнівські пояси). І ми прийшли тоді до Ольги Козловської, яка за нас жорстко взялася і ми тричі в тиждень по 2.5 год інтенсивно займалися на Сихові, у 84 школі.

Для розуміння мого вибору, мабуть, достатньо буде згадати Стівена Сігала, який був популярний в 90-і роки, доки не почав викладати свого бачення з айкідо, яке не зовсім вже було айкідо))))

Але не тільки Сігала, мабуть, можна згадати, але й усіх тих, хто викладав внутрішні стилі бойових мистецтв: тайцзицюань у виконанні Джета Лі і Боло Яна, багуачжан та сінь-і цюань, дім-мак і всяке таке інше, чого я надивився у 80-х. Але на вибір саме айкідо повпливало те, що сама суть айкідо – це шлях об’єднання енергії. Почавши інтенсивно у 2003 році займатися езотеричними практиками, і зважаючи на резонанс щодо об’єднання енергій, саме айкідо – і саме йосінкан – дало мені поштовх подальшого особистісного розвитку.

Для тих, хто знає про хейхо – саме з айкідо я вперше взяв цю вправу, яка в свою чергу прийшла з сінтоїзму, і потім знайшов її у більшості духовних напрямків, після чого – це одна з улюблених і найпростіших вправ, в той же час – найенергетичніших вправ Шляху.

За 15 років занять, я радий, я дуже радий, я просто наповнювався тим, що мені траплялися нагоди тренуватися з видатними майстрами бойових мистецтв (більш-менш календарний перелік), і не тільки айкідо йосінкан):

  • Кійоюкі Терада, 10 дан Айкідо Йосінкан, прямий учень Моріхеї Уесіби, засновника Айкідо, та Ґодзо Сіоди, засновника Айкідо Йосінкан
  • Масадзумі Мацуо, 8 дан Айкідо Йосінкан, учень Кійоюкі Теради сенсея
  • Цізуко Мацуо, 5 дан Айкідо Йосінкан
  • Кевін Блок, 8 дан Айкідо Йосінкан, учень Ґодзо Сіоди, засновника Айкідо Йосінкан
  • Тосісіро Обата, засновник Сінкендо, актор, який грав Тецу у перших двох фільмах про Нінзя-Черепашок і Руйнівнику з Сільвестром Сталоне.
  • Девід Рубенс, 6 дан Айкідо Йосінкан, учень Ґодзо Сіоди, засновника Айкідо Йосінкан
  • Кендзі Накадзава, 5 дан дан Айкідо Йосінкан, засновник напрямку Айкісамбо
  • Цунео Андо, 8 дан Айкідо Йосінкан, учень Ґодзо Сіоди
  • Роберт Мастерд, 8 дан Айкідо Йосінкан, учень Ґодзо Сіоди
  • Рік Мерсер, 5 дан Айкідо Йосінкан
  • Кен Робсон, 7 дан Айкідо Сюдокан
  • Мальколм Крофорд, 7 дан Айкідо Йосінкан, учень Ґодзо Сіоди
  • Джо Тамбу, 8 дан Айкідо Йосінкан, учень Ґодзо Сіоди
  • Чень Юй, майстер Тайцзицюань школи Чень в 19 поколінні
  • Ясухіса Сіода, 8 дан Айкідо Йосінкан, син і учень Ґодзо Сіоди

Простий перелік майстрів не здатен перелічити усього того, що передають майстри, і чого можна навчитися наживо. І цей Шлях, який триває усього 15 років, підтримує і дає мені можливість застосовувати усі принципи бойових мистецтв у житті. Ось декілька з них.

Якщо на тебе їде потяг, чи будеш ти перед ним стояти? Чи будеш ти йому підставляти підніжку, щоб вивести з рівноваги? Мабуть, краще буде відійти в сторону і перевести залізничну стрілку, щоб потяг поїхав в потрібному тобі керунку.


Деколи на тебе нападають, деколи навіть хочуть тобі зашкодити. Але уяви собі, що ти – батько, а нападник – твій син чи дочка. Коли твій син біжить на тебе з ножем, чи будеш ти одразу його вбивати? Калічити? Якось шкодити по-іншому? Якщо ти – люблячий батько, то ти просто відбереш у нього ніж, візьмеш під руку, або – за вухо, і проведеш бесіду, намагаючись зрозуміти, чому він це робить. Так і з нападниками.


М’якість ззовні рідко асоціюється з твердістю всередині. Твоя енергія – твій стрижень. А твердість ззовні майже завжди показує м’якість всередині. Такий принцип Дао – перетікання енергії з твердого в м’яке, з м’якого у тверде.


Повторивши вправу 1 раз, ти лише спробував.
Повторивши вправу 10 разів, ти лише завчив рух.
Повторивши вправу 100 разів, ти вивчив рух.
Повторивши вправу 1000 разів, ти навчився.
Повторивши вправу 10 000 разів, ти її зрозумів.

Довгого і багатого на події вам Шляху! Розвивайтеся і прагніть!

Leave a Reply

Back to top