Фільми-медитації

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Чергова порція фільмів, але цього разу трішки іншого ґатунку – фільмів-медитацій.

Інтернетом ходить купа таких переліків, числом від 3 до 20 штук в пості, але, чесно кажучи, враження, що автори (частіше просто перепостери) навіть не дивляться тих фільмів, а просто копіпастять з kinopoisk.ru чи ще чогось такого.

Як завжди, даю свій перелік, і тільки з власного досвіду і перегляду.

1. Режисер Годфрі Реджіо. Композитор Філіп Ґлас. Трилогія “Каці” (“Життя” мовою північноамериканських індіанців Гопі)

Частина 1. Кояніскаці: занепад (Koyaanisqatsi)

Перша частина вганяє в депресію. Наша цивілізація кудись котиться, куди – ми не знаємо. Техногенність вбиває природу, ми звикаємо жити поряд з атомними станціями, та іншими “чудесами” природи.

Кадр з цього фільму мені стоїть постійно перед очима: люди засмагають і купаються на фоні величезного заводу, прямо біля нього. І хоча це може здаватися дивним для нас – бо то там десь фільм 1982 року, десь Америка-Африка-щось там, але…. ось вам факти:

“Левандівське озеро” – насправді технічна водойма Львівського холодокомбінату, в якій мало б бути заборонено не те, що купатися, але й ноги мочити. Одного літа за декілька місяців з нього витягнули 11 трупів (була офіційна статистика). Люди продовжували (може й зараз продовжують) в ньому купатися.

“Львівське море” – технічна водойма Львівобленерго, пожежне водосховище. Масове купання, відпочинок, засмічування.

Річка Полтва, в яку свого часу зливали – та й зараз так виглядає – все, що можна було. А потім то все тече в інші наші водозабірні річки…

Я підозрюю, що на усій території України у такого типу технічних водоймах чи навіть річках екологічний стан не дуже.. А люди це приймають. 🙁

Частина не має жодної озвучки, лише музика Філіпа Ґласа навантажує і підсилює ефект самого фільму – Занепад.

Частина 2. Повакаці: трансформація. (Powaqqatsi)

Всюду (навіть на постері) пише, що Френсі Форд Коппола продюсував цю частину. Перша частина 1982 року мала досить сильний вплив, її почали згадувати, потім використовувати музику і звукову доріжку в інших проектах, уподібнювати: Мадонна в Ray of Light, Шоу Трумана, Хранителі (2009).

Друга частина вийшла у 1988 році, але ця різниця у 6 років не видна. Тут теж нема жодної озвучки, лише звукова доріжка, яка на відміну від Кояніскаці не вганяє в депресію, а дає надію людській расі. Я не настільки музикант, але витягуючи з мінору першої частини, Повакаці до кінця піднімає настрій і дає надію.

Частина 3. Накойкаці: війна (Naqoyqatsi).

Третю частину продюсував Стівен Содерберг, про якого я уже писав в контексті багаторазових фільмів. Фільм вийшов у 2002 році, невдовзі після трагедії 11 вересня 2001 року. Студія, в якій опрацьовували матеріал для третьої частини, була розташована неподалік місця катастрофи. Не знаю, чи це настільки повпливало, але частина вийшла агресивна, активна, динамічна. Знову ж звукова доріжка Філіпа Ґласа дала свій незрівняний ефект, бо саме вона нам розповідає історію, а не закадровий якийсь голос.

Загалом, попри дещо незвичну тему для медитацій, трилогія дає багато моментів для роздумів, музика захоплює, контраст зміни кадрів тримає в кожній частині до кінця. Я вважаю її вартою обов’язковою уваги.

2. Режисер Годфрі Реджіо. Композитор Філіп Ґлас. Душа Світу (2011) – Anima Mundi.

Та сама команда, але цього разу ідея фільму – зібрати видатних людей, включно з Ноамом Хомським (то єдина людина, яку я там знав), щоб показати, що відбувається зі світом: глобальне потепління, вирубка лісів, забруднення середовища, урбанізація…

Цей фільм уже варта дивитися принаймні з субтитрами, бо говорять достатньо багато, але в той же час усі розмови перемежовуються неймовірними кадрами живої природи… Знову ж звукова доріжка бездоганно написана. І знову ж фільм заставляє задуматися.

3. Домівка (2009, Home – documentary).

Фільм, який був безкоштовно розповсюджений на ютубі самим режисером. Фільм, який знімався у більш, ніж 60 країнах. Фільм, який перекладений і на українську (субтитрами).

Фільм, який потрібно дивитися у FullHD, і шкода, що нема 4К. Фільм, який одночасно зробили доступним у 181 країні світу. Пишуть, що він ще й заборонений був у 36 країнах (правда, тільки в російських джерелах).

Фільм, який я переглядав одразу ще декілька разів після того, як побачив його вперше. Це просто неймовірна оповідь про Землю, з висоти пташиного польоту. І в той же час, крім видів природи і унікальних місць (Йеловстоун, пустелі, гори), фільм показує і техногенні об’єкти.

Дивіться і слухайте (чи читайте). Це неймовірна мандрівка Землею впродовж 2 годин.

4. Попіл і сніг (Ashes and Snow), 2005 року.

Фільм, який просто потрібно дивитися. Слухати голос Лоренса Фішберна (який зіграв Морфея в “Матриці”, хто не знав) – англійською, або Кена Ватанабе (знімався у “Останньому Самураї”, “Початок” (вже посилався на пост, де і про Содерберга і про “Початок” писав), “Трансформерах”) японською і читати українські субтитри…

Фільм про єднання людини і природи, повільний, задумливий, спокійний, розслабляючий, візуальний, надихаючий, годинний, смисловий.

Хочете ще прикметників? Подивіться і напишіть в коментарях.

5. Барака, 1992 (Baraka). Режисер Рон Фрік (Ron Fricke).

Особисто мені Барака не дуже подобається. Але… режисер “Бараки” Рон Фрік був спочатку оператором у Ґодфрі Реджіо на зйомках “Кояніскаці”. І тільки через 10 років випустив “Бараку”.

І “Барака” уже вийшов у форматі 8К, для тих, хто фанат.))))

Фільм красивий, фільм цікавий, фільм про людство загалом, і про різницю чи схожість культур. І він залишає під враженнями ще довго.

6. Самсара, 2012 (Samsara).

Той самий режисер Рон Фрік. Вважається продовженням “Бараки”. Але мені “Самсара” вдалася, ніж “Барака”, і власне “Сансару” я переглядав і переглядав, і навіть ми переглядали в Езотеричному кінотеатрі в свій час.

Рекомендую більше.

Медитуйте, насолоджуйтеся життям, шукайте магію в житті, шукайте магію навколо. А ці фільми покажуть вам велику кількість магічних місць.

Leave a Reply

Back to top