Ален де Боттон. Мистецтво подорожі

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Нещодавно, точніше, минулого року, Elina Cherkas поділилася книгою Алена де Боттона “Мистецтво подорожі”.
Достойна книга. Точніше, достойний початок книги. Далі, мабуть, автор не сильно мандрував і уже почав писати, прив’язувати і вигадувати від лукавого.
Але початок книги дуже цікавий, і мені, як завжди прийшлося записувати собі окремі цитати.
Книга про те, як поєднувати подорожі і філософію, бачення і відчуття, Ніцше (!) і подорожі…
Ось вам затравка, а решта – в цитатах.
Те, що ми визначаємо як екзотичне за кордоном, може виявитися тим, чого ми марно прагнемо вдома.
* * *
Вперше на Флоберову ідею стосовно того, що він – не француз за духом, можна натрапити в листі, якого він написав, будучи школярем, після повернення з Корсики: «Мені гидко повертатися у цю пропащу країну, де сонце можна побачити не частіше, ніж діамант у свинячій сраці. Срав я на Нормандію і матінку-Францію [ ]. Мене, певно, вітром занесло у цю країну багна; я, безумовно, народився деінде – у мене завжди було щось на кшталт спогадів чи передчуттів духмяних узбереж та синіх морів. Я народився бути імператором Кохінхіни, курити 40-метрові люльки, мати 6000 дружин і 1400 євнухів, шаблі, щоб відтинати голови тим, хто мені не подобається, нумідійських огирів, мармурові басейни [ ]».
* * *
Те, чого можна досягти за життя, – те, що рідко коли, або й ніколи, досягається.
* * *
«Про користь та шкоду історії для життя» Ніцше починає з незвичного припущення, що накопичення знань у квазінауковий спосіб є безплідною затією, вартісним було би використовувати їх для «поліпшення життя».
* * *
Яка ж марна штука малярство, що викликає захоплення схожістю речей, оригіналами яких ми не захоплюємось!
(Блез Паскаль)
Насолоджуйтеся свободою, життям, мандрами і філософією. Хай буде вам “поліпшення життя” від Ніцше, а не ось те все, що політичне.

Leave a Reply

Back to top