Ідіоти в Ямі

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

В таку п’ятницю, 13, в 2020 році хочеться розповісти про каву.

Але про каву ви, мабуть, все знаєте. Тому розповім про два фільми, які виносять більше, ніж карантин вихідного дня. Слабонервовим не дивитися, дітям – тільки разом з батьками – пропрацюйте їх на славу.

Ідіоти (1998, Idioterne) режисера Ларса фон Трієра

Ні, це не Ідіоти по Чехову. І це не просто Ідіоти. Це Ідіоти, які думають, що вони – Сєкта. Ну або Кабмін. Або Світове Правительство. Але вони всі – в ілюзіях. В своїй слабкості. Безвольності. Роблять вигляд, що вони впливають на реальність.

Але коли потрібно повернутися в реальність, то Ідіотів забирає:

  • сім’я
  • тато
  • міська рада
  • дядько
  • сансара…

Трієр в “Ідіотах” доводить до тонкої грані абсурду і життя ідеї “свободи в комунах”, “спільнотах”, “вивільнення від соціуму”, “свободу волі”. Але водночас він з другої сторони підводить до цієї ж грані сучасне суспільство – яке живе і виживає на грані абсурду, толеруючи бог зна що, лише не вибір людей.

Надзвичайно актуальний фільм.

Платформа (2019, The Platform, El Hoyo, The Hole)

Фільм іспанський. Але не поспішайте його скидувати з рахунків. Один з прикладних фільмів іспанського виробництва “Інтакто” до цього часу мене заставляє думати.

Ель Хойо (чи Ель Ойо – хто як читає і транслітерує), Яма – це експеримент над добровольцями, які за якусь винагороду віддають свій час для цього експерименту.

Фільм дуже нагадує ідею фільма “Куб“, тільки “Куб” – це суцільний фільм жахів, а “Яма” – ще додає соціально-духовного аспекту з вічним питанням “А як себе людина буде поводити, якщо її поставити у складні умови”.

Фільм мені нагадує витвори Трієра, тому і сказати чітко, що це утопія, антиутопія, соцексперимент чи щось визначене – складно.

Але однозначно він ще раз змушує задуматися. Над багатьма речами.

Фільм отримав Нагороду народного вибору за опівнічне божевілля (People’s Choice Award for Midnight Madness) на Кінофестивалі в Торонто.

Така нагорода дійсно є)))))

Додаю декілька постерів “Ями”, бо вони красиві))))

Насолоджуйтеся життям. В декого воно одне. В декого перше. А декому просто подобається сансара.

Leave a Reply

Back to top