Самотність

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Що таке #емоції? Що таке емоційні стани? Давайте почнемо з емоції самотності.

Самотність дуже часто плутають з одинокістю, відчуженістю, відстороненістю, потребою в інших людях, речах, процесах – все, що належить до проблем з префіксами -голізм (алкоголізм, шопоголізм), -манія (наркоманія, клептоманія).

Одинокість – це емоційний стан, коли людина відчуває пустоту і незаповненість – всередині, назовні, навколо. Власне одинокість змушує людей будь-яким чином заповнювати цю пустоту – алкоголем (алкоголізм), спробами щось вкрасти (клептоманія) і мати це, спробами накупити речей і заповнити ними свій простір (шопоголізм), спробами нюхнути клею і відключитися від цієї реальності (токсикоманія), спробами приглушити одинокість азартом, комп’ютерами, соціальними мережами і ігроманією, спробами “реалізувати” себе в роботі (трудоголізм) чи в кар’єрі (кар’єризм)… спробами “допомогти іншим” – благочинністю, допомогою бідним, які простягують руки на вулицях…

Одинокість – це постійний голод, постійна жага, яка пожирає зсередини і штовхає робити все, аби не залишатися наодинці з собою.

Через одинокість і з одинокості люди пишуть “емоційні” вірші, книжки, знімають фільми і змушують всіх інших вірити, що це нормально – відчувати себе половинчастим, ущербним, уламковим, і намагатися заповнити свій світ іншими половинчастостями, ущербностями і уламковостями.

Тільки це не працює. Неможливо заповнити внутрішній світ чи свій енергетичний простір матеріальними предметами чи уламками. Просто нереально. І так само неможливо заповнити цю незаповненість “відчуттями” прив’язаності до когось чи чогось, відчуттями присвяти чи… Просто неможливо. Це як вовка годувати травою – він все рівно не стане вівцею…

Емоція самотності в енергетичному розумінні – це відсутність потреби отримувати енергію від інших живих об’єктів чи з інших джерел.

Самотність значить, що в тебе все досконало. Ти не відчуваєш до друзів відчуття дружби, батьків не можеш повністю відчувати як рідних людей, і взагалі розумієш, що ти настільки самотній і не маєш ні з ким зв’язку, що для багатьох такий ресурс є фантастичним: голова їде дахом, хочеться тупо зачинитись вдома і постійно плакати, плакати вивільняючись від усієї маніпулятивності світу, а ще складається враження, що вже пройшов рису, після якої назад вже не повернешся. Принаймні всередині ти вже інший і відчуваєш це. А організм, до речі, теж не знає, чи все це погано чи ні, чи може ти собі надумуєш, може сходиш з розуму… – він вже вивільнився від дуалістичності. Просто стан, де ти розумієш, що ти один-однісінький в будь-який момент часу і все тут. І більше нікого нема. І тобі більше ніхто не допоможе. І в тебе відсутня в цьому потреба. Ти – будда. Ти – Будда. В тебе відсутні очікування від інших, потреба в інших, потреба в підтримці інших.

Будучи самотнім-самотнім, ти стаєш воїном в Кастанєдівському розумінні, отримуєш розуміння, що все, що навколо відбувається – відбувається з того, що люди страждають одинокістю, але мало хто хоче це визнавати. Тому і намагаються за будь-яку ціну маніпулювати іншими за допомогою нав’язаних станів “родинності”, “дружби”, “кохання”, “модності”, “потрібності” і ще багато-багато чого…

Самотність вивільняє від будь-яких прив’язок до навколишнього і переводить будь-які стосунки (не тільки особисті, але й з простором) в категорію безманіпулятивних, радше партнерських, беззастережних, безумовних, дво- і багатосторонніх, і навіть багатопросторових.

Коли ти самотній, то ти починаєш відчувати партнера так, як ніколи ніхто нікого не відчував – як повноцінну особистість, як цілісну особистість. Будучи самотнім, ти можеш бути окремим Всесвітом, але поєднучи власний Всесвіт з Всесвітом іншої людини, ти створюєш нову якість, додаєш новий вимір, створюєш Мультисвіт. Два ваших Всесвіти перетворюються в один Мультисвіт. А коли ти одинокий, то ти навіть не Всесвіт і навіть не простір і навіть не площина – ти лише точка.

Самотність вивільняє і спростовує велику кількість сучасних систем, побудованих на проблемах одинокості, де ви завжди маєте проблеми з батьками, суспільством, стосунками, собою… Самотність робить ці системи і напрямки “роботи з людиною” просто непотрібними.

Самотність – це ресурс, якого не відібрати за жодних обставин, якого не може відібрати ніхто, і ніхто і ніщо не зможе тебе вибити з цього ресурсу. Ніхто не зможе тобою проманіпулювати без твоєї на то згоди, ніхто не зможе тебе промотивувати, бо тобі не потрібні мотивації – ти завжди знаєш, що ти можеш все, що тобі потрібно, можеш реалізувати за рахунок свого ресурсу – своєї самотності. Хай це буде довше, можливо, складніше, але ти можеш все. Навіть зрозуміти, що не все тобі потрібно. В самотності ти можеш позбуватися зайвого. Ти стаєш досконало ефективним – жодного жалю чи самобичування, жодної потреби в смертних гріхах і навіть просто гріхах, не смертних.

Ти – джерело енергії і його споживач. Ти – воїн. Ти – самотній у Всесвіті.

Ти – це Всесвіт. Практикуй самотність.

Leave a Reply

Back to top