Позитивне мовлення – Позбувайтеся слів-паразитів

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Попередній пост про позитивне мовлення і позбавлення від негативних часток

Є такий розділ езотерики – позитивне мислення. Одним з підрозділів цього розділу є позитивне мовлення. Другим кроком до позитивного мовлення є позбування слів-паразитів в розмові (та й на письмі теж).

До слів-паразитів можна відносити всі слова із загальновідомого переліку:

  • вставки
  • зв’язки
  • паразити
  • умови
  • гальма

Кожна з цих груп поводить себе по своєму, але загальний принцип їх дії – обнулення (втрата попередньо вкладеної) енергії змістового (енергетичного) наповнення усього, що вже було сказано, і всього, що ще буде сказано.

Перелік дуже часто використовуваних паразитів:

Амінь (зв’язка)

Прислівник, який в прямому перекладі українською звучить «Хай буде так». Але найчастіше це слово зобов’язуюче: ним висловлюють свою згоду з ким-небудь, беруть відповідальність за клятву й Божий суд, що приходить з нею. Амінь стало з духовного і молитвенного вже давно предметом жартів і узагальнення і стоїть в розмовній мові часто поряд з «бля».

Пішли – дьорнем водочки? – Амінь, брате.

Так? (зв’язка)

Як запитальна частка, висловлює невпевненість, слабкість, потребу у підтвердженні чиєюсь думкою.

Ти ж хочеш зі мною піти погуляти, так?

Я ж гарний і розумний хлопчик, так?

Це ж правда, так? (спробуйте натомість: Це правда?)

Тобто (умова)

Пояснює попередню думку, робить масло масляним, слово-паразит, яке висмоктує енергію, і перетворює все попередньо сказане у щось непевне. В розмові виражає невпевненість самого мовця щодо щойно сказаного ним самим, непевне формування власної думки.

Наше найчастіше умовне речення:

Тобто ти хочеш сказати (, що все що я роблю фігня? І нашо було мене мотивувати ото годину часу?)

Ніби(то), наче(бто), неначе(бто), б, би, якби, таякби (умова)

Перетворює все попередньо сказане в ілюзорне – таке, у якого відсутнє значення, зміст, обнулює розмову. В мовленні означає невпевненість самого мовця у реальності.

Я нібито зробив домашнє завдання. – То зробив чи не зробив?

Якби я був султан, то я мав би мопед. – Ти не султан, мопеда не маєш, і імовірність схиляється до того, що і не будеш.

Я б зробив це, якби… (Спробуйте натомість: я це зроблю, коли…)

Мати на увазі (зв’язка)

Показує, що усе попереднє вчинене (сказане) було нещирим.

Чудовий приклад реакції інших на таку зв’язку:

«Мав я на увазі, що ти мав на увазі» (особливо: коли це був виступ доповідача на конференції протягом 2 годин і більше).

(…15 хв розмови, а тоді) Я мав на увазі, ікс плюс ігрек дорівнює зет (одним реченням підкреслюється всяяяяя попередня розмова)

Коротше (Карочє) (зв’язка)

Як зв’язуюче, перетворює життя в незначні факти. Переважно підсумовує усе попередньо сказане, як таке, у якого було відсутнє будь-яке значення і наповнення. У мовленні означає первинну абсурдність попередніх тверджень. У сленговому варіанті це слово є вставкою і виказує зневагу до співрозмовника, абсолютну відсутність цікавості до того, що говориться, і, дуже часто, відсутність розуміння того, що відбувається.

…Кругообіг води в природі потребує постійно перетворювати H2O з одного стану в інший, і ми повинні в міру своїх сил допомагати цьому процесу. – Коротше кажучи, ти хотів води попити?

Взагалі(-то) (зв’язка)

Як зв’язуюче, перетворює життя в однорідність, ставлячи все в одну лінію без жодного розрізнення. Переважно підсумовує усе попередньо сказане (як і у випадку з «коротше»), як таке, у якого було відсутнє будь-яке значення. У мовленні означає первинну абсурдність попередніх тверджень.

– Взагалі-то я хотів сказати, що все, що ти казав до того, не має ніякого відношення до мене.

– Взагалі-то, я говорив про інше

Власне (зв’язка)

Присвійна зв’язка, яка пояснює уже сказане попередньо, без потреби розширюючи висловлювання. У мовленні нівелює (усуває значення) всієї попередньої ідеї.

Власне, я про це і казав в кількох попередніх постах.

Але

Заперечення, яке обнулює значення попередньої частини речення. Краще заміняти на «і».

Так, це добре, але… (Спробуйте натомість: Це ти добре зробив, і…)

Я розумію, що ти зараз не можеш цього зробити, але… (Спробуйте натомість: Я розумію, що у тебе відсутній зараз час, і тому…)

Все-таки (умова)

Підсумовуюче слово, яке виказує відсутність розуміння співрозмовника і єдине бажання беззастережного прийняття власної думки усіма іншими.

Все-таки я б радив мене дослухатися)))

Гм, ееее, ну, но, бля, блін

Слова-гальма, які гальмують мислення, мовлення і всі інші процеси. Ефект схожий на попадання камінчика у відлагоджений мотор.

Потрібні приклади?))))

Чуєш, чуєш-чуєш, бачиш, кажу ж, знаєш (умова)

Кожне з слів, яке звертається до чуттєвої реакції на вже висловлене, виказує потребу зворотної реакції у спілкуванні і бажання привернути до себе увагу через зовнішню (візуальну, аудіальну, кінестетичну) зацікавленість. В таких випадках у мовленні це виказує відсутність зацікавленості у тому, щоб відбувалося спілкування, і виказує просту потребу у віддачі енергії.

Усі, усе, уся, увесь, ніхто, ніколи (умови)

Частки, які узагальнюють і відбирають право вибору.

Всі це роблять

Ніхто цього не робить

Ніколи я цього не буду робити

Здається (умова)

Слово “здається/здаватися” перетворює все раніше сказане в непевне і імовірне, втрачаючи всю енергію думок завчасно і створюючи таким чином ілюзію.

Здається, що краще так не робити.

Тобі не здається, що ти надто наглий? (Зазвичай люди так і реагують: “Не здається”.

(Українська народна приказка) Коли здається – хрестяться.

Ясно (умова)

Дуже часто слово “ясно” означає, що нічого не ясно, нічого не зрозуміло, і взагалі розмова була нецікава. Люди вживають “ясно” для спроби зрозуміти взагалі мету розмови чи що-небудь з розмови.

Тобі ясно, що ти маєш зробити? – Так, ясно (за мить в голові: “Блін, а що я мав зробити?

(…довга розмова, ініційована кимось, прохання про допомогу, а тоді:) – Ясненько. Тоді почуємося/побачимося. (…Не було жодного бажання щось вирішувати чи слухати, просто хотілося потягнути енергію).

Мене не буде вдома. – Ясно. (Спробуйте натомість: Зрозуміло.)

 

Часто паразитами стають якісь слова або фрази, які уособлюють собою певний період в житті, фазу, яку можна окреслити саме цим паразитом. Це можна відслідкувати, трішки повживати, і позбуватися вже тоді, коли його стає забагато.

Постіть в коментарях свої варіанти паразитів – я їх збираю для книги)))

Якщо цікаво як замінити всі ті паразити та змінити свою мову – пишіть коментарі – буду відповідати.

Плекайте свою мову, очищайте свою свідомість, і поменше втрачайте енергії на беззмістовні і енергетично затратні дії.

А про вплив мови на свідомість та мову без займенника “Я” можна почитати в чудовому фантастичному творі “Вавилон-17” письменника Самюеля Ділейні

Leave a Reply

Back to top