Мудрість Розрізнення

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Продовжуючи розповідати про Мудрості і про П’ять Буддистських Мудростей зокрема, хочу сьогодні згадати про Мудрість Розрізнення.

Попередньо я вже писав про Дзеркальну Мудрість і Мудрість Рівності.

☸️ Мудрість Розрізнення дозволяє розрізняти події і явища, речі матеріальні і духовні. І це те, що Україна і українці нещодавно почали розуміти, зокрема під позначкою #єрізниця.

☢️ Основна помилка більшості полягає в тому, що слову «розрізнення» надають значення слова «розділення»: Схід і Захід, Біле і Чорне, Добро і Зло…

Розрізнення – це відмінність, різниця між ким-, чим-небудь.

Розділення – це ділення чого-небудь на частини, шматки і т. ін.; поділ на менші одиниці; створення проміжку (проміжків) між ким-, чим-небудь, роз’єднання когось, чогось.

Парадоксальний принцип «Частина більше цілого; частина рівна цілому; частина менше цілого» – є уособленням Мудрості Розрізнення. Її також можна назвати Мудрістю Народження, адже коли щось народжується – воно розрізняється з первинним джерелом, але не розділяється.

Кожен українець є визначником країни – таким чином він більший від країни.

Кожен українець є творцем країни – таким чином він рівний країні.

Кожен українець є частиною країни – таким чином він менший за країну.

Мудрість Розрізнення, уособлювана Дг’яні-Буддою Амітабгою, наділяє здібністю пізнавати кожну річ окремо, і всі речі – як одне ціле.

Ми повинні практикувати Мудрість Розрізнення, і розрізняти передумови для Дзеркальної Мудрості також. Бо вічне питання Дзеркальної Мудрості на 1️⃣️ першому етапі закінчується Дзеркальним Коридором Нескінченності (©️): люди зациклюються на тому, що постійно колупаються в собі, постійно шукають в собі вади через зовнішнє відображення своїх дій, постійно шукають донкіхотівських вітряків, створюючи для себе непереборне колесо страждань, занурюючись у самобичування. А на ділянці Мудрості Розрізнення це вже питання іншої спрямованості: “Це моя проблема? Це в мені причина? ЧИ я це відпрацював і просто тому і бачу в інших?”

Тому користуйтеся класичними питаннями для практикування Мудрості Розрізнення:

  • ☸️ Яка істинна природа нерухомого розуму в бездіяльному стані?
  • ☸️ Як розум зберігає цю нерухомість?
  • ☸️ Як розум виходить зі стану нерухомості?
  • ☸️ Чи зберігає розум спокій нерухомості під час руху?
  • ☸️ Чи рухається розум, коли зберігає спокій нерухомості?
  • ☸️ Чи відрізняється рухомий розум від нерухомого?
  • ☸️ Що є істинною природою рухомого розуму – думки?
  • ☸️ Як рухомий розум стає нерухомим?

Такі питання є розумовими вправами і пробуджують трансцендентне знання. В результаті пізнається, що «рухоме» не є дуже іншим порівняно з «нерухомим», і навпаки.

Для Мудрості розрізнення нема Айнштайна і теорії відносності. Все – абсолютне. І просте практичне питання для тих, кому складно 👆 ото сказане вище:

В чому різниця?

Хай Дзеркальна Мудрість, Мудрість Рівності і Мудрість Розрізнення стануть твоїми чеснотами.

А про ще дві мудрості я напишу пізніше. І про Християнські Мудрості також.

Leave a Reply

Back to top